SIGURNOST U FOKUSU: Europski parlamentarci započeli raspravu o aktualnim globalnim izazovima za Europu

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Miro Kovač otvorio je u Zagrebu Međuparlamentarnu konferenciju o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije naglasivši kako je Hrvatska aktivni zagovornik zajedničkoga pristupa država članica izazovima 21. stoljeća kroz okvir i snagu Europske unije.

Predstavio je teme o kojima će se raspravljati na Konferenciji, kroz naglasak na prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem koji se reflektiraju na strateške dokumente Europske unije u novom zakonodavnom ciklusu.

Najavio je važan doprinos hrvatskoga predsjedanja Konferenciji uvođenjem novoga modela rasprave, kojim se reagira na aktualna događanja te je u dnevni red Konferencije uvrštena rasprava o sigurnosnoj situaciji u južnom susjedstvu Europske unije. Također je naglasio hrvatsku inicijativu ponovnoga uvođenja donošenja zaključaka Konferencije.

Zaključno je istaknuo potrebu jačanja uloge i vidljivosti nacionalnih parlamenata te približavanja građanima europskih tema i uloge parlamenata u postupku donošenja odluka u Europskoj uniji.

Sudionicima se obratio i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Igor Dragovan koji je naglasio kako zajednički angažirani pristup svih država članica razvoju obrambenih  sposobnosti i instrumenata može učvrstiti predvodničku ulogu Europske unije. Uz to je upozorio kako razvoj obrambenih sposobnosti treba jasno odijeliti od utrke u naoružanju, jer svako natjecanje u naoružanju ujedno predstavlja i potencijalnu opasnost od eskalacije sukoba.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister u svojem uvodnom obraćanju pozdravio je doprinos Hrvatskoga sabora Konferenciji uvođenjem novih elemenata kojima se promiče daljnje jačanje njezinih potencijala. Istaknuo je važnost tema o kojima će se raspravljati tijekom Konferencije te sudjelovanje i razmjenu mišljenja sudionika Konferencije s visokim povjerenikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o prioritetima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

DBO/ Foto:sabor.hr