Biden: Ako Rusija uništi Ukrajinu šta mislite da slijedi balkanskim zemljama?

napad na centar Kijev-a
screenshot Youtube

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je tijekom obraćanja u Bijeloj kući upozorio da bi povlačenje američke podrške Ukrajini moglo dovesti do ruske pobjede s mogućim širenjem krize na balkanske zemlje.

“Ako odemo i Rusija bude u stanju da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?”, rekao je Biden.

Prisutne je također upitao šta misle da bi se moglo dogoditi na prostoru između Poljske i Mađarske.

Detalji sastanka

Suradnici predsjednika Bidena su na jednom privatnom sastanku otvoreno upozorili kongresmene da ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u idućim danima Rusija bi mogla dobiti rat za nekoliko tjedana, u najboljem slučaju mjeseci.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekli su zastupnicima da će Ukrajina ostati bez određenih mogućnosti protuzračne obrane i artiljerije u narednim tjednima, tvrde ljudi upoznati sa sastankom.
Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima blokirana u Kongresu, dio je zakona koji također osiguravaju sredstva za Izrael i Tajvan. U listopadu je Biden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara Kijevu.

Nedavno je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio na moguće širenje sigurnosne krize i na Balkanu.

“Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije: Rusija ima dug plan. Bliski istok, bit će barem Balkan, ako sada zemlje svijeta ništa ne poduzmu. Bit će ponovo takva eksplozija”, rekao je Zelenski.

RSS