ZAGREB ZDRAVI GRAD: BANDIĆ UVODI ANONIMNI TEST NA DROGE

Bandić uvodi anonimni test za droge
zagreb.hr

U prostorijama Gradske uprave danas su predstavnici Grada Zagreba, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar potpisali Sporazum o suradnji kojim je dogovorena suradnja na provedbi projekata i programa iz područja prevencije i liječenja ovisnosti o drogama te provedba zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata. Sporazum o suradnji su potpisali Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Željko Petković, ovlaštena osoba za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Svrha Sporazuma je da osigura kontinuirani zajednički rad ovih institucija na preventivnim programima i ranome otkrivanju ovisnosti jer istraživanja ukazuju na povećanu stopu zloporabe opojnih sredstava, naročito među mladima.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da gospodarski jaz, otuđenost i životne teškoće mogu utjecati na porast konzumacije psihoaktivnih sredstava te da je zadaća obitelji i prijatelja da pomognu osobama koje su ovisne o opijatima. Alarmantna je činjenica da su u Gradu Zagrebu čak 7% mladih, između 15 i 17 godina, koristili neku vrstu droge. Kako bismo radili na uspješnoj prevenciji ovog problema potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere na svim društvenim razinama – od obitelji do stručnih institucija. Zato je moja ljudska zadaća i moralna obveza, a na tragu projekta Zdravi grad, da podržim ovaj projekt koji bi u budućnosti trebao postati standard cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je uvijek bio i mora biti na čelu kolone koja osigurava ljepšu i zdraviju budućnost mladima našega grada, ali i njihovim obiteljima, zaključio je gradonačelnik Bandić. Dodao je da je Zagreb premalen grad, a Hrvatska premala zemlja da bi se olako gubili mladi životi.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar je objasnio da su roditelji i članovi obitelji prve osobe koje primjećuju simptome zloporabe opijata te da je razvijen projekt koji će roditeljima omogućiti da Zavodu anonimno dostavljaju sumnjive tvari koje pronalaze u svojim domovima. Nakon analize u Zavodu, roditelje će se obavješćivati o eventualnoj zloporabi zabranjenih sredstava te će se potom moći javiti u Zavod kako bi besplatno i bez uputnice mogli tražiti pomoć za vlastitu djecu. U ovome dijelu projekta je sudjelovao i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić MUP-a Republike Hrvatske, a koji je pomogao uspostaviti metode za brzo otkrivanje prisutnosti desetak najčešćih vrsta droga.

Naša primarna zadaća je prevencija, a ovisnost o drogama je jedan od ozbiljnijih javnozdravstvenih, ali i društvenih problema. S obzirom na porast zlouporabe droga, posebice među mladima, ali i zbog učestale pojave novih vrsta na tržištu, ovom problemu je potrebno pristupiti u najranijim fazama. Mi u Zavodu ćemo učiniti sve što je moguće kako bismo pridonijeli što ranijemu otkrivanju novih ovisnika, ali i smanjenju broja postojećih, istaknuo je dr. Šostar.

DBO