Bandić osigurao nove snažnije BMW motore za hitnu medicinsku pomoć na motociklu

Grad Zagreb

U Gradskoj upravi u petak, 13. travnja, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, sastao se  s ravnateljicom Nastavnog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Silvijom Hunyadi-Antičević, Valentinom Malogorski iz Zavoda, predsjednikom Uprave i izvršnim direktorom tvrtke Tomić & Co Franjom Tomićem i Nevenom Jajčaninom, te predstavnikom BMW-a za centralnu i jugoistočnu Europu Christophom Tschirschnitzom u vezi s nastavkom provođenja Pilot-projekta hitne medicinske pomoći na motociklu.

Ovaj pilot-projekt jedan je od nadstandarda  u području zdravstvene skrbi kojeg želimo instalirati kao stalni način funkcioniranja jer se on u praksi pokazao izuzetno kvalitetnim,istaknuo je nakon sastanka pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Pročelnik je, također, napomenuo da su timovi na motociklima imali daleko veći broj uspješnih reanimacija upravo zbog toga što se brže i lakše probijaju kroz prometnu gužvu. Budući je vrijeme vrlo bitno kod spašavanja, ovi timovi imaju gotovo 80% uspješnih reanimacija. Zato smatramo da ovaj oblik hitne medicinske pomoći bitno unapređuje sigurnost naših građana te ćemo i dalje potencirati njegov razvoj.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Silvija Hunyadi – Antičevićizrazila je zadovoljstvo što su, uz podršku gradonačelnika Milana Bandića, uspjeli ostvariti suradnju, uz podršku ključnih ljudi iz tvrtke BMW-a, za nabavku dva nova motora koja će biti na raspolaganju njihovoj hitnoj službi.

Pilot projekt hitne medicinske pomoći na motociklu u Gradu Zagrebu uveden je u srpnju 2016., s dva motocikla – skutera, ukupne snage 400 ccm.

Motocikli su opremljeni automatskim vanjskim defibrilatorima, aspiratorima, pulsnim oksimetrima, setovima za osiguranje dišnog puta i otvaranje vanjskog puta, respiratorima s maskom i balonima, infuzijom, zavojnim materijalom i udlagama. 

Djelatnici na motociklima opremljeni su suvremenom zaštitnom odjećom i obućom, prslukom sa zračnim jastukom i laringfonom koji omogućuje komunikaciju s tetra uređajem.

Nema sumnje da će veći, jači i bolji motori pridonijeti  još bržem dolasku djelatnika Hitne medicinske pomoći do unesrećenih građana Zagreba.

Hitna medicinska pomoć u prosjeku ima oko 250 intervencija dnevno

DBO