ANALIZA ‘LIDERA’: ‘Ključeve sigurnosti europskog juga drže Rusija i Turska’

prtsc EUSecurityandDefence

Naizgled ništa zajedničko nemaju ponovno oživljavanje ‘Sophije’ i žustra rasprava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića o hrvatskom tretmanu ilegalnih migranata s predstavnicima europske zelene i crvenkaste političke opcije pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta.

Oživljavanje ‘Sophije’ dio je još jednoga ‘berlinskog procesa’. Prvotno je pokrenuta na vrhuncu migrantske krize 2015. kao odgovor Europske unije na priljev migranata iz ratnim sukobima uništene Libije. Riječ je o pomorskoj vojnoj misiji koja je, kao, trebala pomoći u prekidanju mreža za šverc ljudima. Zatim su joj proširili mandat i na nadgledanje kršenja UN-ova embarga na šverc oružjem te ilegalni izvoz nafte iz sjevernoafričkih država.

Bivša šefica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u ‘Sophiji’ je vidjela temeljni doprinos u borbi protiv nestabilnosti na afričkom dijelu Mediterana i jednako fundamentalni doprinos sigurnosti građana EU. Gotovo čudo od ‘Sophije’. A u stvarnosti misija se ubrzo pretvorila u organizaciju prijevoza ilegalnih migranata iz Afrike (mahom Libije) u Europu (mahom u Italiju). Mnogi su je smatrali pravim mamcem za ilegalne migrante.

Bez obzira na revitalizirani program na Mediteranu ‘Sophia‘ i postupanje s migrantima dvojica jakih igrača, Tayyip Erdogan i Vladimir Putin, šalju poruke o tome tko upravlja i krizom u Libiji i pritiskom na Hrvatsku/EU iz Srbije i BiH, smatra kolumnistica Višnja Starešina.

Cijelu njezinu analizu možete pročitati OVDJE.

RSS