Zašto Agencija za zaštitu osobnih podataka brani provjeru diploma u Parlamentu BiH?

Nakon što je Bosnu i Hercegovinu ovih dana počela tresti afera s lažnim diplomama, jer su novinari Žurnala otkrili kako je moguće dobiti diplomu srednje škole za samo 17 dana i 2.500 KM, kolegij tajništva Parlamentarne skupštine BiH odlučio je zatražiti provjere diploma svojih službenika i namještenika.

Međutim, Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH rekla im je kako to ne smiju raditi. Zbog toga je Kenan Vehabović, tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je i potencirao provjeru svih diploma zaposlenika Parlamenta, izrazio svoje razočaranje.

“Nemam komentara, ništa mi nije jasno. Rečeno nam je da nemamo pravo raditi provjere, jer narušavamo pravnu sigurnost”, rekao je Vehabović za agenciju Patria.

“A, ako imamo lažne diplome, to ne narušava privatnu sigurnost?”, prenosi N1Vehabovićevo pitanje.

“Izgleda da je ostalo samo na novinarima da otkrivaju mutne poslove u vezi diploma”, poručio je Vehabović pozvavši medije da se obrate direktoru Agencije za zaštitu osobnih podataka Petru Kovačeviću koji je donio ovakvu odluku.

“Zatražio sam provjeru diploma za sve zaposlene u Parlamentu BiH, najvišeg zakonodavnog tijela u Bosne i Hercegovine. Prvo je moja diploma na popisu za provjeru, pa svih ostalih zaposlenika. Od toga se neće odustati. Čekam instrukcije od Agencije za zaštitu osobnih podataka, a nakon toga inspekcija neka odradi svoj dio posla”, prenosi Vehabovićeve riječi N1.

Nakon njegove inicijative provjere diploma zatražili su i Vlada i Parlament Federacije. Za sada se po ovom pitanju nisu izjašnjavali u Vijeću ministara.

izvor: N1