ZSIS potvrdio hakerski napad na državna tijela u Republici Hrvatskoj

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera
Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) je u nekoliko državnih tijela pod svojom nadležnošću uočio phishing kampanju koja se najvjerojatnije širi putem elektroničke pošte.

U tijelu poruke elektroničke pošte nalazi se poveznica na zlonamjernu stranicu hxxps://postahr.vip/. Protokol https je promijenjen kako bi se izbjeglo nenamjerno posjećivanje, a stranica se nalazi na IP adresi 93.170.105.32 na dediciranom poslužitelju u Nizozemskoj.

Na navedenoj stranici nalazi se sadržaj preuzet sa službenih stranica Hrvatske pošte, a odmah po posjećivanju stranice korisniku se nudi preuzimanje datoteke obavijest_o_posiljki.xls.

Do sada su poznate dvije inačice navedene datoteke.

  • Prva inačica predstavlja SILENTTRINITY zlonamjerni program koji se izvršava u memoriji računala i komunicira sa zlonamjernim poslužiteljem na adresi hxxps://176.105.255.59:8089. Zlonamjerni program dohvaća se putem SMB protokola.
  • Druga inačica predstavlja Powershell Empire zlonamjerni program koji se preuzima s adrese hxxps://posteitaliane.live/owa/mail/drafts.srf.
Hrvatska pošta već je pokrenula korake za uklanjanje zlonamjernih internetskih stranica i poslužitelja, no trenutačno su obje inačice aktivne. Zlonamjernim programom napadači mogu preuzeti kontrolu nad računalom i izvoditi proizvoljne naredbe pod ovlastima korisnika koji je otvorio XLS datoteku i omogućio izvršavanje makro naredbi, priopćeno je iz ZSIS-a.
RSS