DARKNET – SLUŽBENA KNJIGA HRVATSKIH DANA SIGURNOSTI 2017.

FOKUS Zagreb

Knjiga Darknet postala je službena knjiga Hrvatskih dana sigurnosti 2017. To znači da će svaki sudionik HDS 2017. od organizatora primiti knjigu na poklon.

Knjiga Darknet vodi nas duboko u digitalno podzemlje i pruža izuzetan uvid u internet kakav ne poznajemo. Jamie Bartlett prelazi ‘s one stane’ ekrana izvlačeći iz digitalnog mraka hakere, dilere drogom, trolove, cam-djevojke i političke ekstremiste, dajući ljudsko lice upravo onima koji imaju priličan razlog ostati anonimni. Darknet je otrežnjujuće i informacijama bogato istraživanje interneta i njegovih tajnih zakutaka – od svijeta popularnih i sveprisutnih društvenih mreža i tajnih grupa na Facebooku do kriptiranih dijelova mreže Tor i najzabačenijih dijelova Deep Weba… To je svijet koji se često spominje u medijskim napisima, živi uz nas, ali je svejedno nedovoljno poznat. Svijet koji je neistražen, ali i bliži nego što mislimo. Svijet bitcoina i Silk Roada, terorista i hardcore pornografije. To je – darknet.

Autor knjige  Jamie Bartlett je novinar, tech-bloger i direktor Centra za analizu društvenih medija u organizaciji Demos. Svoje članke objavljuje u Telegraphu, Guardianu, Sunday Timesu i mnogim drugim listovima i blogovima. Piše o online ekstremizmu, darknetu, kriptovalutama, slobodi govora, upotrebi društvenih medija u političke svrhe, tehnologijama nadziranja interneta, umjetnoj inteligenciji… Živi u Londonu.

O hakerima i kibernetičkim napadima sasvim sigurno itekako će se razgovarati na Hrvatskim danima sigurnosti 2017. U četvrtka 12.10.2017. održati će se panel „Jesmo li spremniji i sigurniji nakon globalnih kibernetičkih napada?“.  Na panelu će sudjelovati predstavnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, uz moderiranje Alena Delića, iz DIVERT-a Zagreb.

DBO