Znate li koji je automobil zabranjen samo zbog svog naziva? I ne, to nije jedina zanimljiva zabrana u auto-svijetu

Deset godina znali su da varaju potrošače
prtsc Youtube.com

Autoindustrija sanja o globalnom proizvodu koji bi zadovoljio apetite kupaca bez obzira na granice, posebno one kulturološke, no za sada se čini da je to gotovo nemoguća misija, analiziraju Automobili.

Povratak SS-a

To jako dobro znaju u Chevroletu. Oni su Super Sport izvedbu popularnih modela lansirali još prije nekoliko desetljeća, a kada su 2014. na vozilu ispisani isključivo inicijali to je zasmetalo jednoj zemlji. Oznaka SS nije mogla nikako proći u Izraelu, koji je 2014. zabranio uvoz ovog modela. Sličnost je jednostavno prevelika, a Himmlera, Schutzstaffel i nacistički režim neki vide i u automobilima.

 

Slično su mislili i u Egiptu. Njima se pak nije svidio logo, pa su u jednom kraćem razdoblju vjerski vođe poveli sveti rat protiv Chevroleta, odnosno objavili fetvu da se zabranjuju proizvodi ove marke s križem kao logom.

Chevroletu nije išlo ni sa Camarom. Kako bi njegov model bio što upravljivi u izdanju s paketom 1LE opremao ga je prednjim krilcima nemalih dimenzija. U Europi su pak odlučili kako se kose sa standardima sigurnosti pješaka, pa bi spomenuta krila mogla ozbiljno ozlijediti pješaka u slučaju naleta vozila.

 

Amerikancima je sigurnost toliko bitna da na svoje ceste neće pustiti ništa nesigurno. Tako kaže zakon, pa je zbog toga TVR izvisio. Oni svoj sportski model ne opremaju elektronikom poput ABS-a i ESP-a, a to se nadležnima u SAD ne sviđa.

TVR nije jedini, pa tako na cestu bez dodatnih uvjeta ne može ni Pagani Zonda R i Lotus 340R, ali ni modeli poput Alfe Giuliette i VW Pola Bluemotion.

 

Nema paljenja guma u Australiji

Ford u Australiji svoj Mustang model ne smije opremati Line Lock sustavom jer automatski koči prednje kotače dok palite pogonske. Inače, svrha nije paljenje guma već samo zagrijavanje, ali neki to vole malo zlorabiti.

I u Indiji su jako zabrinuti za sigurnost u prometu. Stoga su odlučili da sustavi autonomnog upravljanja još ne mogu stići na ceste. Naime, indijski službeni stav nije posljedica brige za sami promet koji je u katastrofalnom stanju, već zbog činjenice da bi samovozeća vozila generirala gubitke brojnih radnih mjesta.

izvor: Automobili