Znate li kako sigurno jesti? Potrošačima stižu stručne informacije

EU usvojila nova, stroža pravila za inspekciju hrane od farme do stola
Health and Raw food/Youtube.com

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) najavile su početak edukativne kampanje kojoj je cilj povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane i potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu, javlja HRT.

Namjera je također ojačati njihovo povjerenje u EU sustav sigurnosti hrane, koji jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji sigurna za konzumaciju. Kampanja će se baviti i temom tzv. greenwashinga u industriji hrane, odnosno praksom obmanjujućeg predstavljanja proizvoda kao ekološki prihvatljivijih.

HAPIH će u suradnji s EFSA-om kao najvišim savjetodavnim tijelom Unije u području sigurnosti hrane te uz podršku Ministarstva poljoprivrede i drugih institucionalnih partnera u Hrvatskoj, približiti potrošačima ponekad složene i stručne informacije o sigurnosti hrane, informirati ih na jednostavan i lako razumljiv način te im pojasniti znanost koja stoji iza hrane koju konzumiraju. Pod nazivom „Safe2Eat“ (nap. a. sigurno za jelo) kampanja će se narednih mjeseci provoditi u Hrvatskoj i još 16 država članica EU-a.

“Edukacija potrošača o sigurnosti hrane nije samo naša dužnost, već i ključni aspekt u zaštiti i promicanju javnog zdravlja, kao i zaštiti okoliša. Samo oni potrošači koji su dobro informirani mogu donositi ispravne i pouzdane odluke prilikom kupovine, pripreme i konzumacije hrane. Ovom kampanjom mi im u tome želimo pomoći kako bismo ih potaknuli da razmišljaju o sigurnosti hrane, o potencijalnim rizicima, ali i o tome kako njihovi svakodnevni izbori utječu na njihovo zdravlje i okoliš. Edukacija o sigurnosti hrane kontinuirani je proces, zbog čega ovu kampanju i provodimo sada već četvrtu godinu. Pozivamo sve da promišljaju o hrani koju konzumiraju”, izjavila je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Dio ove kampanje usmjeren je i na prepoznavanje tzv. greenwashinga u industriji hrane – odnosno zavaravanja potrošača da su određeni proizvodi ekološki prihvatljiviji, kako bi bili privlačniji potrošačima.

“Informiranje potrošača o hrani, bilo pretpakiranoj ili nepretpakiranoj, najvažniji je oblik komunikacije subjekta u poslovanju s hranom, kako proizvođača, tako i trgovaca i ugostitelja te je ujedno i jedno od najsloženijih zakonski uređenih područja vezanih uz hranu. Hrvatska, kao i cijela EU, ima jasno uređen sustav u kontekstu označavanja proizvoda. Međutim, svjedoci smo da se ponekad na proizvodima npr. koristi zelena boja ili slike prirode kako bi se implicirala održivost, želeći stvoriti dojam kod potrošača da su ti proizvodi ekološki održiviji, nego što to oni zapravo jesu. Zato ih želimo educirati da pažljivo čitaju deklaracije, kako bi mogli donositi informirane odluke i odabrati istinski održive proizvode“, ističe Sokolić.

Cijelu najavu pročitajte OVDJE.

RSS