ŽENE U SIGURNOSTI: Lana Djurkin-Koenig, proglašena Future Leaders 2017.

Proglašena Future Leaders
Svijetsigurnosti.com

Women in Adria je u suradnji s s nezavisnom platformom ženskog leadershipa Women’s Empowerment Forum (WEF) i Hrvatskom udrugom žena u pravnoj profesiji danas u hotelu DoubleTree by Hilton održala završnu konferenciju projekta Future Leaders na kojem su održana zanimljiva predavanja, okrugli stol, panel i speed mentoring, te najvažniji događaj dana – proglašenje pobjednica.

Future Leaders pobjednice dolaze iz 13 sektora. U području korporativne sigurnosti pobjednica je jedna od rijetkih žena u području korporativne sigurnosti – Lana Djurkin-Koenig.

Za komentar nagrade, zamolili smo samu pobjednicu.

” Za nagradu Future Leaders Women in Adria saznala sam slučajno i prijavila sam se izvan svih kategorija, iz razloga sto sam željela skrenuti pozornost na žene u sektoru sigurnosti i dati im glas.

Iako u RH – koliko sam ja svjesna – postoje doslovno samo dvije, tri žene u korporativnoj sigurnosti, kvota je ipak malo veća kada se pogleda na broj žena u oružanim snagama, policiji, ministarstvu obrane ili unutarnjih poslova kao i na poslovima zaštite. Sve su te žene po mom mišljenju bile izostavljene iz natjecanja, zapravo izostavljene iz cjelokupnog hype-a trenutno u RH i Europi oko zastupljenosti žena i ravnopravnosti spolova na radnom mjestu .

Općenito govoreći, žene u sigurnosti čine samo oko 10 posto ukupne populacije i imaju tešku zadaću balansiranja vrlo odgovornog posla i obiteljskog života. Posla koji je od 0/24 jer se krize uglavnom dešavaju izvan radnog vremena i tijekom vikenda,  i posla koji je obilježen kompleksnim zadaćama koje ne samo opterećuju psihu jer su teme izuzetno teške (uzmimo samo terorizam i organizirani kriminal na primjer)  u ne tako jednostavnom radnom okruženju i vrlo cesto izložene životno ugrožavajucim situacijama.

Profesija sigurnosti nije jednostavna, ali je po meni prekrasan poziv i žene su te koje unose balans i emotivnu inteligenciju u cijeli proces, te svojim osobnostima izuzetno doprinose u gotovo svim poljima, a osobito istragama, obavještajnim analizma, kriznom menagementu i slično.

I zato mi je jako drago da su me organizatori i žiri prepoznali i dodijelili mi ovu nagradu, po meni bitan korak u podizanju svijesti da i mi postojimo i borimo se za opstanak i za pravo da postanemo budući lideri, kao i sve druge žene u različitim profesijama”, rekla je Lana.

Lana Djurkin-Koenig, magistrica je međunarodnih odnosa sa izuzetno zanimljivom karijerom menadžerice sigurnosti. Trenutno je zaposlena na poziciji  eksperta korporativne sigurnosti  Deutsche Post DHL Groupe, sa sjedištem u Bonnu.

Dijana Beg Ostojić