‘ŽENE LIDERI U SIGURNOSTI I OBRANI’: Jesu li žene diskriminirane u sigurnosnom sektoru?

prtsc Youtube
Konferencija “Žene lideri u sigurnosti i obrani” (FLSD – Female leadership in Security and Defence), u okviru Procesa suradnje ministara obrane zemalja Jugoistočne Europe – SEDM (Southeastern Europe Defense Ministerial Process), čiji je domaćin Ministarstvo obrane BiH održava se u Sarajevu.
Pored predstavnika Ministarstva obrane BiH, u radu konferencije sudjeluju predstavnici ministarstava obrane članica regionalnog foruma SEDM iz Albanije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Italije, Crne Gore i Moldavije (kao zemlje promatrača), te predstavnici međunarodnih organizacija (NATO, OSCE, UNDP).

 

Prvog radnog dana konferencije, prisutnima su se obratili ministrica obrane BiH Marina Pendeš i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović.

Ministrica Pendeš je svim sudionicima poželjela uspješan rad te izrazila zadovoljstvo što je Bosni i Hercegovini ove godine povjereno da predvodi inicijativu “Žene lideri u obrani i sigurnosti”. Ona je istaknula da je “SEDM jedan je od najvažnijih i najdugoročnijih regionalnih foruma, i u tom kontekstu je promocija liderstva, personala i obuke za žene od najveće važnosti”.

“Kao ministar obrane i član Vijeća ministara”, rekla je ministrica Pendeš, “jedna od mojih kontinuiranih aktivnosti bilo je provođenje Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a – Žene mir i sigurnost. Moj je cilj bio povećati broj žena u oružanim snagama, imati više žena na nivou više edukacije, u operacijama podrške miru i poboljšati šanse za njihovo napredovanje. Rezultat je: od 2% žena u Oružanim snagama BiH, koliko smo imali prije 10 godina, dosegli smo broj preko 7% žena u vojsci i nadamo se da ćemo dostići 10% u skoroj budućnosti”.

Obraćajući se sudionicima konferencije, ministrica je istaknula da su mnogi od prisutnih lideri u promicanju ravnopravnosti polova u svojim institucijama i naglasila potrebu da se šire poznanstva i suradnja.

“Zajedno možemo biti produktivniji u pronalaženju novih rješenja”, rekla je na kraju svog obraćanja ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Konferencija će za fokus djelovanja imati “žene – lidere u sektoru sigurnosti i obrane”, kako je izjavila Ankica Tomić iz Ministarstva sigurnosti BiH kao i “razmjenu iskustava i napredak u ovom sektoru”.

Prvog dana konferencije, prisutnima se obratila i dr. Susan E. Penksa iz Misije OSCE-a u BiH, koja je naglasila ulogu žena u institucijama obrane i potrebu edukacije vojnog i civilnog osoblja. Generalni inspektor Ministarstva obrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić govorio je o Mjerama koje su Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH poduzeli u okviru projekta “Žene, mir i sigurnost”, te Diskriminaciji po osnovu rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, mehanizmu za zaštitu prava osoba ženskog spola u tim sustavima.

Prisutnima su se obratili i komandantica Zapovjedništva NATO-a Sarajevo brigadna generalica Marti J. Bissell govoreći o Ulozi žena lidera u obrani i sigurnosti u zemljama NATO-a, te  Vildana Ganija iz Ministarstva obrane BiH, koja je govorila o “Prilikama i izazovima u povećanju učešća žena na rukovodećim pozicijama u obrambenim institucijama”, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

RSS