KAKO JE SRBIJANSKI SECURITY MANAGER POMOGAO DINAMU U EUROPI: U zadnji čas izbjegli kaznu zbog sporne zastave

prtsc Youtube

U Puli je održana 5. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama.

U ime predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i svih suradnika u Izvršnom odboru prisutne je pozdravio viši savjetnik Zorislav Srebrić, zahvalivši svima koji u svojim domenama daju doprinos hrvatskom nogometu, koji postiže vrhunske rezultate.

Okupljenima je dobrodošlicu u Pulu poželio dogradonačelnik Robert Cvek: “Imali smo priliku biti domaćini vrhunskog događaja, finala Kupa, i hvala HNS-u na toj prilici. U pripremi je odrađeno mnogo posla i sve je prošlo gotovo besprijekorno, a svima želim uspješnu konferenciju i ugodan boravak”.

Pozdravni je govor održao i pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave policije Republike Hrvatske Ivan Merćep.

“Konferencija na jednom mjestu okuplja organizatore, policiju, zaštitarske službe, predstavnike pravosuđa i medije. Mislim da to podiže razinu sigurnosti na nogometnim utakmicama. Možemo vidjeti trend smanjivanja nereda, ostvaren je zavidan napredak. Međutim, upotreba pirotehnike je i dalje prisutna. Utakmice mogu proći bez incidenata, kao što smo vidjeli na utakmicama reprezentacije na SP-u u Rusiji i Ligi nacija. Da bi tako bilo, svi sudionici morat će i dalje intenzivno surađivati kako bi na prvom mjestu bila nogometna igra, a ne bilo kakvi neredi”, poručio je.

Željko Pavlica, savjetnik predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina, prenio je pozdrave krovne europske nogometne organizacije.

“Svaka zemlja članica na svoj način rješava ove probleme. Često spominjemo navijače, ali ovdje nije riječ o navijačima nego o huliganima i kriminalcima. Drago mi je što su ovdje prisutni svi partneri – policija, sudstvo, klubovi, HNS, UEFA, mediji… Svatko ima svoju ulogu i treba odgovarati za svoj dio. Huligani svojim ponašanjem uspijevaju ući u klupske uprave, smjenjivati ih, kao da su klubovi njihovi taoci. Tu klubovi ne mogu pomoći, ni savezi, ni UEFA – taj dio nam je problematičan. Huliganske incidente neugodno je gledati, ali to su činjenice i time se moramo baviti”.

Direktor HNS-a Damir Vrbanović naglasio je važnost održavanja ovakvih konferencija kako bi se aktualna situacija popravila.

“Usprkos činjenici da se sigurnosno stanje u nekim segmentima poboljšava, ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da i dalje postoje problemi koji dovode ovu prekrasnu igru u opasnu zonu. Ovo je posao u kojem svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti za rješavanje problema. Hrvatsku prati jako loš imidž, sve naše utakmice opterećene su potencijalnim neredima pa većinu sastanaka s našim protivnicima moramo posvetiti temi sigurnosti. Zbog toga mislim da je odlično organizirati ovakve konferencije da vidimo gdje je prostor za poboljšanje, i da ne pomislimo kako je posao gotov”.

Konferencija se širi i na zemlje iz regije, s obzirom na slične probleme s huliganizmom u ovom dijelu Europe, podsjetio je HNS-ov povjerenik za sigurnost Miroslav Marković“Iza hrvatskog nogometa je sigurno najuspješnija godina u povijesti, a mi moramo u sigurnosnom aspketu pratiti te uspjehe reprezentacije i klubova”, rekao je.

Hrvatski nogometni savez ove je godine ustanovio spomenicu s medaljom HNS-a koja se dodjeljuje za izniman doprinos u sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama. Prošle godine, na utakmici finala Hrvatskog kupa, huligani su potrgali tribine, a prilikom bakljade navijačke skupine Torcida teško je ozlijeđen pripadnik interventne policije, Zoran Grgić.

Prvom spomenicom HNS-a izraženo mu je poštovanje. “Hvala Hrvatskom nogometnom savezu na ovoj spomenici i ukazanoj časti”, rekao je Grgić.

Tijekom prvog dana konferencije Darko Kolesarić je održao predavanje na temu Diskontinuitet huliganizma, a Dubravko Perec podnio je izvješće Ravnateljstva policije o trenutnoj situaciji na hrvatskim stadionima. Branka Žigante Živković govorila je o govoru mržnje kroz granicu između prekršaja i kaznenog djela, a Vlado Glođović govorio je o ugrožavanju utakmica međunarodnog karaktera terorističkim aktivnostima.

Gospodin Glođović, kako prenose Sportske novosti, zanimljiv je i jer je pomogao Dinamu ove sezone u Europi. Naime, on je obavljao dužnost “securityja” na utakmici u Bruxellesu protiv Anderlechta. Kad je na tribini s Dinamovim navijačima bila zastava sa zabranjenim znakovljem pa je Dinamu prijetila velika kazna, odnosno da povijesnu utakmicu za europsko proljeće protiv Spartaka iz Trnave igra pred praznim tribinama.

Međutim, pomoglo je Modrima to što je Krešimir Antolić, Dinamov čovjek zadužen za pitanja sigurnosti, urgirao kod navijača da maknu tu zastavu što su oni i učinili. A reagirao je kad mu je na tu zastavu na vrijeme ukazao spomenuti Glođović. Dinamova reakcija uzeta je kasnije kao olakotna okolnost (poduzeo je klub mjere da se zastava makne) i protiv Spartaka je bila zatvorena samo sjeverna tribina, a ne čitav stadion.

Drugog dana konferencije, u petak, održano je predavanje Zdravka Reića o ulozi medija u smanjenju nereda i govora mržnje na nogometnim utakmicama te Miroslava Markovića o Svjetskom prvenstvu u Rusiji kroz prizmu sigurnosti, trendovima i budućim izazovima.

izvor: HNS/Sportske novosti