Završno druženje stranih policajaca angažiranih u projektu „Sigurna turistička sezona“

MUP RH

Sa željom da stranim policijskim kolegama naša zemlja i boravak u njoj ostane u lijepom sjećanju te kako bi međusobno mogli razmijeniti iskustva stečena za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova je , 29. kolovoza 2017., u Pustolovno-izletničkom centru u ličkom selu Rizvanuša, nedaleko od Gospića, organiziralo zajedničko druženje.

Stranim policijskim službenicima koji su ove godine sudjelovali u projektu Sigurna turistička sezona, zajedničkom druženju u Pustolovnom izletničkom centru „Rizvan city“ priključili su se čelnici Ministarstva unutarnjih poslova i svih policijskih uprava (primorsko-goranske, istarske, zadarske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske, dubrovačko-neretvanske i ličko-senjske), u kojima su službenici boravili tijekom ljetnih mjeseci.

Druženje je proteklo vrlo aktivno, kako i dolikuje policajcima, a većini se ipak najviše dojmio adrenalinski park i spektakularna vožnja po sajli s pogledom na netaknuti Velebit.

U zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama u cilju ostvarivanja izravnog kontakta sa svojim državljanima, ali i što bolje komunikacije između hrvatske policije i turista ove godine sudjelovala su 72 policijska službenika. Zadaće su obavljali u nacionalnim odorama (izuzev policijskih službenika Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije), bez službenog naoružanja i primjene policijskih ovlasti. Cilj neposredne suradnje je postizanje maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj.

Hrvatskim policajcima su se u turističkim mjestima na Jadranu pridružile kolege iz Poljske, Ukrajine, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Italije, Austrije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Slovenije, Francuske, Češke, Njemačke i Donje Saske. Njihova je zadaća bila pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima kroz direktne kontakte s njima, kako bi njihovi državljani mirno i bezbrižno proveli svoj odmor i Republiku Hrvatsku pamtili kao lijepu i sigurnu zemlju.

Svi policijski službenici koji su sudjelovali u ovom projektu, za ovakvu vrstu policijske suradnje imaju samo riječi hvale.

„24 sata dnevno trojica kolega i ja bili smo na usluzi svim građanima Republike Hrvatske, a naročito našim državljanima koji su ljetovali na području PU primorsko-goranske i PU splitsko-dalmatinske“, kazala je Miroslava Adamovič, policijska službenica iz Slovačke koja u Republici Hrvatskoj boravi četvrtu godinu zaredom. Policijske zadaće ove je sezone izvršavala u PP Crikvenica.

Dariusz Latka i Mateusz Panczyk, policijski službenici iz Poljske koji su pomagali kolegama u PU zadarskoj izrazili su veliku želju da se vrate i sljedeće godine.

Svim policijskim službenicima koji su ove godine boravili u Republici Hrvatskoj i sudjelovali u ovom hvale vrijednom projektu, izraze zahvalnosti na njihovom doprinosu ukupnoj sigurnosti tijekom turističke sezone, uputili su  ministar unutarnjih poslova Davor Božinovića i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

DBO