Zaštitarstvo svaki dan erodira

Hrvatski dani sigurnosti 2021.
HUMS

Zaštitarska struka i dalje se oslanja na minimalni dohodak zaštitara i umirovljenika, čulo se u petak, 24. rujna 2021. u Opatiji na panelu “Zakon o privatnoj zaštiti – godinu dana poslije”, održanom tijekom posljednjeg dana Konferencije Hrvatski dani sigurnosti 2021., a koju petnaestu godinu zaredom organizira Hrvatska udruga menadžera sigurnosti.

 Ante Perčin, predsjednik Udruge zaštitarske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi  poslodavaca (HUP) , rekao je kako bi zaštitarske tvrtke postojeće cijene trebale podići za 30 do 40 posto da bi u svoje redove dobile educirane ljude. No, to je teško jer “svako malo osvanu na tržištu neke nove zvijezde koje nude dampingirane cijene”. Perčin je iznio računicu prema kojoj bi se cijena zaštitara po satu trebala podići na 38 ili 39 kuna da bi zaštitar mogao dobiti minimalnu plaću.

Današnji minimalni osobni dohodak nije stimulativan za nikoga rekao je Perčin i nastavio: Zaštitarstvo svaki dan erodira. Zaštitarstvo nije osobna profesija i to je problem. U ovoj priči regulator bi trebao biti angažiraniji

 Zdravko Prša, predsjednik udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti  pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, naglasio je kako bi se problem mogao riješiti kad bi država jedan dio sektora kritične infrastrukture izuzela iz tržišne utakmice naspram zaštite osoba i imovine,  uz jasno propisane uvjete pa možda čak da je zaštitarsko trgovačko društvo isključivo u vlasništvu hrvatskih državljana. Tada se ne bi moglo dogoditi da na javnom tenderu strana tvrtka dobije veliki posao po cijeni koja jedva osigurava isplatu minimalnog dohotka. Loše plaćen radnik je rizik, zaključio je Prša.

Dr.sc. Đuro Črnjak, ravnatelj Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, ujedno potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, podsjetio je da svi znaju da je loše plaćen radnik jedna od najvećih ugroza za tvrtku u kojoj radi. Tome treba dodati i stručno usavršavanje, na čemu Hrvatska udruga menadžera sigurnosti intenzivno radi.

Hrvatski dani sigurnosti 2021. organizirani su uz platinasto sponzorstvo Hrvatske elektoprivrede d.d.

 

PO/ Foto: HUMS