Zaštita građevina od grafita

Zaštita građevina od grafita

Radi kvalitetnijeg života i sigurnosti u gradu, zaštite njegovih kulturnih dobara, njegova ubrzanoga gospodarskog razvitka i turističke afirmacije, projektima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada i zaštite vanjskih dijelova građevina od vandalskog grafitiranja Gradska uprava započela je sa sustavnim uređenjem zagrebačkih vizura.

Osim što je Grad Zagreb napravio baze podataka o grafitima, kontinuirano organizira vrtićke i školske edukacije te informirao javnost o štetnosti grafitiranja preko animiranih filmova i objavom plakata u medijima, na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 15. lipnja 2023. donesena je nova Odluka o zaštiti građevina od grafita (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/23) temeljem koje će Grad Zagreb:

1. Financirati u 100 %-tnom iznosu:
– uklanjanje grafita
– nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza na svim vanjskim dijelovima građevine

2. Sufinancirati:
– u 80 %-tnom iznosu nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor uličnog pročelja, a najviše do 750,00 eura s PDV-om po građevini;
– u 60 %-tnom iznosu nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor ostalih pročelja, a najviše do 200,00 eura s PDV-om po svakom pročelju.

Javni poziv, Odluku i potrebnu popratnu dokumentaciju možete pronaći na poveznici.

Zahtjev možete podnijeti i putem online aplikacije kojoj možete pristupiti na poveznici .

 

DBO/ Foto: Ilustracija/ Svijet sigurnosti