ZADAR POD VODOM: Zbog velike poplave na terenu je i vojska, voda nije za piće

prtsc Nova TV/Twitter

Jutros oko 7 sati područje grada Zadra i Zadarske županije zahvatilo je grmljavinsko nevrijemepraćeno obilnim količinama oborinama. Naročito obilne oborine su pale na području uže gradske jezgre  (Poluotok, Relja) te ostalim dijelovima grada, kao i prigradskim naseljima. Dosta oborina je palo na području općina Bibinje, Sukošan i Starigrad Paklenica, odakle je ŽC 112 Zadar zaprimio najviše dojava. Došlo je do plavljenja ulica i objekata te su zabilježeni mnogobrojni problemi u cestovnom prometu. Na tehničkim intervencijama ispumpavanja vode na području grada Zadra angažirani su pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar, a zapovjednik DIP-a sa sezonskim vatrogascima angažirani su na Dugom otoku.

Održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Zadra, na kojoj je istaknuto kako sve dežurne i javne službe s područja grada Zadra od ranog jutra koordinirano djeluju u cilju otklanjanja i sanacije šteta uzrokovanih bujičnim poplavama koje je prouzročilo snažno nevrijeme. Stožer civilne zaštite Grada Zadra na svom je sastanku odlučio o prioritetima dežurnih i javnih službi:

1. Životno ili sigurnosno ugrožene osobe

2. Zdravstvene ustanove

3. Dječji vrtići i škole

4. Objekti od javnog interesa

5. Prostori u kojima boravi veći broj osoba

6. Gospodarski objekti

7. Stambeni objekti

Prema posljednjoj informaciji iz komunalne tvrtke Vodovod došlo je do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu pa se na građane apelira da vodu prokuhavaju prije uporabe.

U cilju regulacije prometa na gradskim cestama i dalje je na snazi preporuka o izbjegavanju bespotrebnog uključivanja u promet. Prikupljene su sve potrebne informacije i već se uklanjaju zaostala vozila i ostale prepreke na cestama. U tom smislu već su uključene vučne službe koje su na terenu, a istovremeno gradske komunalne tvrtke dobile su nalog za sanaciju šahtova, doznaje se iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovom stigli su u Zadar.

Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, u pripravnosti je 300 pripadnika PP NOS OS RH koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik, priopćeno je iz MORH-a.
Za pomoć u poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 13 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba, šest radnih strojeva koji mogu služiti za raščišćavanje naplavina i 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti.

Nakon sastanka Stožera civilne zaštite, gdje su nazočili i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je: „Ono što je najvažnije u ovom trenutku je činjenica kako nema ljudskih žrtava, sve raspoložive ekipe su na terenu i nastoje pomoći ljudima i sa crpkama i na sve druge moguće načine kako bi riješili problem vode koja je ušla u kuće i podrume. Promet je u najvećoj mjeri normaliziran, a sada ćemo obići i zadarsku bolnicu gdje su konstatirane najveće štete. Pomoć je dala i vojska, ali i vatrogasna društva s područja Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, angažman je maksimalan, podrška i pohvala svima koji sudjeluju u saniranju štete. Vlada će sa svoje strane također učiniti maksimalno u kontekstu saniranja nastale štete što znači da ćemo pričekati dva do tri dana procjenu štete pa na  temelju toga, župan će odlučiti o proglašenju elementarne nepogode.“

Ministar obrane Krstičević kazao je kako je u stanje pripravnosti odmah stavljeno 300 vojnika koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik. „Možemo prevoziti ljude, angažirali smo tehniku, a to su strojevi za raščišćavanje naplavina, ali i pokretne pumpe kapaciteta 700 litara vode u minuti.“

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić dodaje kako je riječ o veliki štetama, ali da će konkretni podaci biti poznati tek kroz par dana. „Ne očekuje se više ovako velikih oborina tako da će grad normalno funkcionirati. Dolaze vatrogasci iz ostalih županija. Imat ćemo oko 50 crpki pa da infrastrukturu ispraznimo od vode. Puno je kritičnih mjesta pa ćemo prema prioritetima“, rekao je gradonačelnik Zadra pohvalivši brzu reakciju nadležnih službi.

Zadarski župan Božidar Longin nabrojao je još neka mjesta na kojima je stanje kritično. „U koordinaciji smo sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Nevrijeme je došlo s mora. Stradala je Murvica, Bibinje, Sukošan, loše je u Ninu. Pukla je brana na Jarugi, tako da nije bajno. Očekujemo da takvih padalina naglih neće više biti kao jutros. Vojska je također došla ovdje. Osim toga sva tehnika raspoloživa od privatnih tvrtki je na terenu.“

RSS