ZABRINUTI ZA SIGURNOST HRANE: EK otvara istragu protiv Monsanta i Bayera

Croatia Records

Europska komisija otvorila je istragu najavljenog preuzimanja američke tvrtke Monsanto od strane njemačkog Bayera, javlja Telegram.

Komisija istragu pokreće na osnovu europskih pravila o spajanju tvrtki i to zbog zabrinutosti za utjecaj što bi ga ta akvizicija mogla imati na tržišnu utakmicu u prozivodnji pesticida i sjemena, te na njihovu kvalitetu, posebna svojstva što se također tvornički mogu kontrolirati. U EK strahuju kako bi udruživanje ove dvije kompanije moglo povisiti cijene i sniziti kvalitetu, te smanjiti izbor kao i inovacije.

“Najavljenim preuzimanjem Monsanta od strane Bayera bila bi stvorena najveća svjetska kompanija za proizvodnju pesticida i sjemena. Time bi se dvije kompanije koje su sada konkurenti u ponudi neselektivnih herbicida i sjemena udružile s digitalnom poljoprivredom”, strahuju u EK i dodaju: “Ova transakcija dogodila bi se u industrijama koje ionako već imaju globalnu koncentraciju”.

Prijava transakcije koja se sada našla pod istragom, Komisiji je stigla još 30. srpnja ove godine, a u idućih 90 radnih dana, od dana otvaranja postupka, mora biti donijeta odluka o najavljenom preuzimanju. Povjerenica Margrethe Vestager, koja je zadužena za politiku konkurentnosti na razini EU, naglašava kako su pesticidi i sjeme ključni za poljoprivrednike, kao i krajnje kupce.

“Moramo osigurati tržišnu utakmicu utemeljenu na pravilima, kako bi poljoprivrednicima bili dostupni novi, inovativni proizvodi, bolje kvalitete i po konkurentnim cijenama. Istovremeno, moramo sačuvati takvo okruženje u kojem tvrtke mogu istraživati i investirati u nove proizvode”, objašnjava povjerenice razloge za otvaranje ove istrage.

Bayer i Monsantno izravni su konkurenti

Naime, Monsantovi proizvodi sadrže glifosat, najprodavaniji neselektivni herbicid u Europi, za koji i Svjetska zdravstvena organizacija sumnja da je kancerogen. Jedna od alternativa mu je upravo Bayerov proizvod – glufosinat-amonijum, također neselektivni herbicid. Još u prelimiminarnom ispitivanju ovog slučaja, EK je utvrdila kako su Monsanto i Bayer među rijetkim tvrtkama koje imaju kapaciteta proizvesti nove aktivne sastojke, kao i razviti nove formule, koje bi trebale biti korisne protiv korova sve otpornijeg na postojeća herbicidna sredstva.

Pod lupom će se, prema pisanju Telegrama, naći i sve ono što Monsantno radi na biološkim pesticidima u tržinoj utakmici s Bayerovom proizvodnjom kemijskih pesticida, te područjima u kojima se preklapaju u borbi protiv Varoa destruktora, parazita koji napadaju pčelinjake u Europi.

Hoće li doći do smanjenja konkurentnosti?

Već na početku istrage utvrđeno je kako obje tvrtke ostvaruju veliku vrijednost proizvodnje sjemena povrća, te da su na nekim tržištima njihovi proizvodi izravna konkurencija. Zato će EK posebno istražiti kako će kupovina Monsanta od strane Bayera utjecati na smanjenje konkurentnosti na pojedinim tržištima, te hoće li to otežati pristup kupcima u okviru digitalne poljoprivrede. U pitanju je prikupljanje podataka o poljoprivrednim gospodarstvima na tržištu kako bi im se ciljano davali savjeti, odnosno podaci koji su potrebni baš njima. Naime, i Bayer i Monsantno trentuno ispituju ovu novu, rastuću tehnološku mogućnost.

Iz EK naglašavaju kako otvaranje istrage ne prejudicira njezin ishod, no tijekom njezinog preliminarnog dijela niti jedna kompanija nije u potpunosti razjasnila sva ona pitanja koja brinu europske povjerenike. U istragu će, potvrđeno je, biti uključeo i američko ministarstvo pravosuđa, te tijela nadleža za suzbijanje nepoštene tržišne utakmice iz Australije, Brazila, Kanade i Južne Afrike.

EK je, nakon što je lani u rujnu objavljeno da Bayer kupuje Monsanto za ukupno 66 milijardi dolara, dobila brojne poruke kojima se izražava zabrinutost zbog te akvizicije njemačke farmaceutske kompanije. U njima je bila naglašena moguća opasnost po sigurnost hrane, potrošača, okoliš i klimu, te suprotnost tog posla kako europskim tako i nacionalnim zakonodavstvima.