Za vrijeme Adventa najbrojnija kaznena djela bile su džepne krađe

U utorak, 14. siječnja u 10 sati u Policijskoj upravi zagrebačkoj održana je tematska konferencija povodom predstavljanja rezultata operativne akcije „Mir i dobro“ i prikazivanja povoljnih sigurnosnih pokazatelja zabilježenih tijekom manifestacije Advent u Zagrebu.

Sudionici konferencije su bili voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc, voditelj Službe prevencije Velimir Tišma i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

„Na području Policijske uprave zagrebačke u tom vremenu koje je obuhvatilo prosinac i početak siječnja nije bilo ugrožavajućih događaja koji bi bitno utjecali na sigurnost, a u isto vrijeme i na subjektivni osjećaj sigurnosti ne samo naših građana već i gostiju koji su u vrijeme blagdana posjetili područje grada Zagreba i Zagrebačke županije“, na samom početku rekla je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti. Također je istaknula: „Manifestacija se osim na području centra Grada odvijala i na području Maksimira odnosno na području Zoološkog vrta grada Zagreba, gdje nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo niti bilo kakav oblik ponašanja koji bi utjecao na sigurnost građana i gostiju“.

Voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc naglasio je da je Policijska uprava zagrebačka u razdoblju od 30. studenoga 2019. do 7. siječnja 2020. godine provodila niz aktivnosti koje su pridonijele povoljnim sigurnosnim pokazateljima, što preventivne, što represivne. S primarnim ciljem prevencije i suzbijanja protupravnih ponašanja, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su za trajanja Manifestacije, među ostalim, provjerili identitet 664 osobe. U prostore policije priveli su 52 osobe, od čega 10 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela, 28 zbog sumnje u počinjenje prekršaja i 14 zbog ostalih razloga. Ukupno, zabilježeno je 35 kaznenih djela, 53 prometnih prekršaja i 29 ostalih prekršaja. Najbrojnije kazneno djelo, od ukupno evidentiranih 35 kaznenih djela, jesu tzv. džepne krađe kojih je u navedenom razdoblju počinjeno 18. Davor Novinc istaknuo je da je policija utvrdila identitet počinitelja 14 kaznenih djela što je značajan porast otkrivenosti u odnosu na prošlogodišnje razdoblje kada je utvrđen identitet počinitelja 8 kaznenih djela. „Ako uzmemo u obzir činjenicu da je manifestacija ”Advent u Zagrebu” ove godine trajala dva dana duže u odnosu na prošlogodišnju, možemo biti zadovoljni brojem evidentiranih kaznenih djela koji je otprilike na prošlogodišnjoj razini, a posebno nas veseli činjenica da ove godine nismo evidentirali niti jedno ozljeđivanje osoba kao posljedicu uporabe pirotehničkih sredstava“, istaknuo je Davor Novinc.

„Zagrebačka policija posljednjih 15 godina kontinuirano provodi niz preventivnih programa i aktivnosti ne samo u vrijeme Adventa, već i puno ranije, s fokusom na najmlađe članove našeg društva. Tako, svake godine, već u rujnu započinjemo s provođenjem preventivnog programa kojem je cilj ukazati na opasnosti koje se mogu dogoditi prilikom uporabe pirotehničkih sredstava, a posebno smo zadovoljni kada takav rad urodi plodom i pokaže rezultate“, istaknuo je Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma. Također je naveo da su ove godine po prvi put u zagrebački Advent bili uključeni i strani policajci i to po jedan policajac iz Mađarske, Slovenije i Republike Italije, koji su bili korisna pomoć zagrebačkim policajcima, posebno u kontaktu s gostima iz navedenih zemalja. Velimir Tišma je još jednom zahvalio građanima što su poslušali savjete policije tijekom okupljanja na lokacijama Manifestacije i tijekom samog dočeka Nove godine te pridonijeli pozitivnim pokazateljima sigurnosti u Gradu.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com