Vojarna “Croatia” dobila ime po legendarnim Tigrovima

Vojarna "Croatia" dobila ime po legendarnim Tigrovima

Uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u ponedjeljak, 30. srpnja 2018. održana je svečanost imenovanja vojarne “Croatia” u vojarnu “1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia” i dvorane u vojarni imenom “Dvorana Zbora narodne garde”.

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvima, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, zapovjednici 1. gardijske brigade Tigrovi te predstavnici Udruge 1. gardijske brigade Tigrovi.

U toj prigodi izaslanstva Ureda Predsjednice RH, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja i Oružanih snaga RH, položila su vijence kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. gbr Tigrovi.

Ministar Krstičević kazao je kako je imenovanje vojarne “Croatia” po legendarnim Tigrovima uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja simboličan iskaz poštovanja i zahvale Tigrovima, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote, zdravlje i mladost založili za stvaranje Republike Hrvatske i izgradnju pobjedničke Hrvatske vojske.

“Oluja je simbol pobjedničkog uspjeha i junaštva hrvatskih branitelja. Moram reći kako su sve postrojbe u Domovinskom ratu bile važne, ali gardijske brigade bile su ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani od velikosrpske agresije. Ratni ponos, junaštvo i viteštvo Tigrova ostat će naraštajima putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena i jedina nam Hrvatska”, kazao je ministar Krstičević i dodao kako su okosnicu Tigrova činili ljudi iz svih krajeva Hrvatske te Hrvati iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. 

“Povijest će Tigrove pamtiti kao jednu od najzaslužnijih postrojbi u stvaranju države. Novu povijest sad ispisuje Gardijska mehanizirana brigada u čijem sastavu je 1. mehanizirana bojna Tigrovi”, rekao je ministar i podsjetio na sudjelovanje pripadnika bojne Tigrovi u međunarodnim misija, gdje je njihov rad i angažman izrazito zapažen.

“Zapažena je i njihova značajna uloga u zadaćama pomoći civilnim institucijama. To se najbolje vidjelo u angažmanu tijekom protupožarne sezone, ali i početkom ove godine tijekom snježnog nevremena koje je zahvatilo našu državu i poplava koje su bile posljedica tog nevremena. Hrvatski vojnik je pokazao kako je uvijek spreman pomoći našem narodu u nevolji, a to će činiti i u buduće”, zaključuje Krstičević.

Savjetnik predsjednice RH Vlado Galić ponovio je kako su pripadnici Tigrova u Domovinskom ratu podnijeli veliku žrtvu te kako je upravo zato obveza države skrbiti o njihovim obiteljima

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, prisjećajući se ratnog puta i doprinosa Tigrova u Domovinskom ratu, kazao je kako je nazivanje vojarni imenima gardijskih brigada mali, ali značaj čin kojim se odaje počast svim pripadnicima gardijskih brigada i njihovim obiteljima. “To je podsjetnik na doba stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske. Doprinos Tigrova je neizmjeran, a svi pripadnici davali su se nesebično svojoj zemlji i svome narodu”, poručio je general Šundov.

Ratni zapovjednik 1. gbr Tigrovi general Marijan Mareković zahvalio je ministru Krstičeviću na inicijativi za imenovanjem vojarne “1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia” i dodao: “Upravo ovdje su se Tigrovi pobjedonosno vratili nakon Oluje. Prisjetimo se u toj prigodi riječi ratnog ministra Gojka Šuška, koji je kazao kako je čast biti prvi među hrabrim hrvatskim vojnicima – tko korača prvi, mora biti i primjer drugima. Zato je 1. gbr Tigrovi začetak i predvodnik oružane sile hrvatskog naroda”.

Zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić istaknuo je kako je ponosan što i danas postrojba u Hrvatskoj vojsci nosi ime legendarnih Tigrova, pronoseći njihovu slavu i izvan granica domovine, u međunarodnim misijama u kojima sudjeluju kao dosljedni nasljednici te čuvene ratne brigade.

U zgradi Zapovjedništva za potporu održana je i ceremonija imenovanja dvorane koja sada nosi naziv “Dvorana Zbora narodne garde”.

“Upravo iz Zbora narodne garde izrasla je pobjednička Hrvatska vojska. To su važni događaji iz naše povijesti, to su korijeni i počeci današnje pobjedničke Hrvatske vojske. Neka nas ova dvorana uvijek podsjeća koliko je bio težak put do slobode”, poručio je ministar Krstičević.

RSS/Foto: MORH / T. Brandt