VIDEO: Počela testiranja sigurnosti automobila po strožim pravilima: Evo kakvi su prvi razultati

Organizacija za testiranje sigurnosti automobila u Europi, EuroNCAP, objavila je kako su Volvo automobili serije 90, limuzina i karavan osvojili maksimalnih pet, dok je Ford Mustang prošao sa samo dvije zvjezdice na testu sigurnosti.

Volvo S90 i V90 su prvi automobili koji su bili testirani u EuroNCAP-u po programu za 2017. godinu, strožem nego dosad. Oba modela iskoristila su mnoge napredne tehnologije Volva XC90 i ostvarila sjajan rezultat na svim područjima Euro NCAP procjena. Rezultati S90 i V90 nadmašili su najbolji ukupni rezultat bilo kojeg modela testiranog prošle godine i sada su top tri automobila ikad testirana na Euro NCAP-u Volvo, prenosi Tportal.hr

Fordov kultni Mustang postigao je ocjenu od dvije zvjezdice za ukupnu sigurnost, sa zabrinutošću o njegovoj zaštiti odraslih i djece te nedostatkom sigurnosne opreme koja je obično dostupna na europskom tržištu. Rezultati su pokazali da je Mustang dizajniran kako bi bio dobro ocijenjen u manje zahtjevnim testovima sigurnosti američkih udruga. U frontalnom testu, zračni jastuci za vozača i suvozača se ne napušu dovoljno da bi pravilno obuzdali putnike.

U testu frontalnog sudara u punoj širini automobila putnici mogu skliznuti ispod pojasa, što znači veći rizik kod trbušnih ozljeda u stvarnim nesrećama. U bočnom udaru automobila, glava 10-godišnje lutke je dodirnula interijer automobila unatoč bočnoj zračnoj zavjesi.

Ford navodi da će redizajnirani Mustang biti dostupan kasnije ove godine sa sustavima ostanka u svojoj traci kao i sustavom asistencije pred sudar. Euro NCAP navodi kako da će testirati sigurnost redizajniranog modela kada bude dostupan na europskom tržištu.

izvor: Tportal.hr