U Muenchenu sve spremno za godišnju konferenciju o sigurnosti

U Muenchenu sve spremno za godišnju konferenciju

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazočit će sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu sljedeći tjedan, potvrdili su u četvrtak vladini izvori u Berlinu.

Američki potpredsjednik Mike Pence već je prihvatio poziv za taj događaj, koji se odvija u razdoblju nesigurnosti oko transatlantskih odnosa pošto je predsjednik Donald Trump kazao da vidi NATO kao zastarjeli savez, te je kritizirao izbjegličku politiku Angele Merkel.

Merkel je zadnji put sudjelovala na godišnjoj minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2015. a sastanak u tom bavarskom gradu s Penceom bit će njezin prvi susret s jednim visokim dužnosnikom Trumpove administracije.

U Muenchenu se očekuju i državni tajnik Rex Tillerson i ministar obrane James Mattis.

Konferencija koja traje od 17. do 19. veljače postala je jednim od svjetski najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih okupljanja.

Sudionici će razgovarati o budućnosti transatlantskih odnosa, NATO-u i EU-u, ukrajinskoj krizi, vezama s Rusijom i ratu u Siriji, najavio je predsjedatelj konferencije Wolfgang Ischinger (na slici).

Veleposlanik Ischinger je predsjednik minhenske Konferencije o sigurnosti od 2008. godine. Ischinger je započeo svoju diplomatsku karijeru 1973. godine u Uredu glavnog tajnika UN-a. Godine 1975. pridružio se diplomatskoj službi Savezne Republike Njemačke. Od 1982. do 1990. godine, Wolfgang Ischinger je služio u kabinetu federalnog ministra vanjskih poslova. Godine 1990. imenovan je za ministra i voditelja Političkog odjela Njemačkog veleposlanstva u Parizu. Kao šef njemačke delegacije imao je značajnu ulogu u Daytonu tijekom pregovora o miru u Bosni i Hercegovini 1995. godine, kao i za vrijeme krize na Kosovu 1998. godine.

U listopadu 1998. imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova. Od 2001. do 2006. bio je njemački veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2006. do 2008. godine, u Londonu. U 2014. godini veleposlanik Ischinger ko-moderirao je niz okruglih stolova u Ukrajini u cilju promicanja širokog nacionalnog dijaloga.

Veleposlanik Ischinger aktivan je u nizu korporativnih odbora, uključujući Allianz Deutschland AG. On je također član uprave Međunarodne krizne skupine (ICG), Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), Stockholm International Research Peace Institute (SIPRI), East-West Institute, New York, American Academy Berlin, američkog Instituta za suvremene njemačke studije (AICGS).

Ischinger je član Trilateralne komisije i Europskog vijeća za vanjske poslove (ECFR).

HINA/RSS
Foto: Wikipedia