VELIKA ANKETA O OSJEĆAJU SIGURNOSTI: Iznajmljivačima i turistima korisni savjeti o zaštiti

prtsc Youtube

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske Županije u suradnji s Policijskom upravom zadarskom i Turističkom zajednicom Zadarske županije i ove godine provodi aktivnosti iz preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“.

Kako je ljeto vrijeme godišnjih odmora, opuštanja i odlazaka na plažu, počinitelji kaznenih djela tada koriste opuštenost i nepažnju turista, a turistička potražnja je osjetljiva na nesigurne uvjete boravka u određenoj turističkoj destinaciji. I kroz ovaj projekt želi se podići razina samozaštitnog ponašanja građana i turista, te njihova informiranost kako bi se smanjile mogućnosti da postanu žrtvom kaznenog djela.

Treću godinu za redom provodi se i anketiranje iznajmljivača u privatnom smještaju i turista. Na osnovu njihovih odgovora iz anketnih upitnika utvrđuju se stavovi građana, iznajmljivača i turista o sigurnosti, ali ih se istovremeno želi potaknuti na pojačani oprez prilikom turističkog boravka na području Zadarske županije, prenosi Zadarski.hr

U okviru projekta tiskani su letci na devet svjetskih jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom, poljskom, japanskom, a od ove godine i na kineskom te korejskom  jeziku.

Letci sadrže savjete o samozaštitnom ponašanju, kao i važne telefonske brojeve na kojima se može zatražiti pomoć ako se kazneno djelo ipak dogodi jer povećan broj ljudi u prostoru izaziva gužvu te se istovremeno povećava broj kaznenih djela koja za posljedicu imaju nesigurnost u destinaciji.

Multidisciplinarnim pristupom rješavanju problema sigurnosti, upravo provođenjem  projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“, nastoje se poboljšati standardi sigurnosti u Zadarskoj županiji. Za sigurnost destinacije iznimno je važna suradnja između policije, građana i drugih subjekata u lokalnoj zajednici. Stoga je jedna od nužnih mjera educiranje iznajmljivača u privatnom smještaju, zaposlenika turističkih zajednica i drugih subjekata, kako bi spriječili neželjene posljedice. U sklopu ovog projekta policijski službenici održavaju sastanke s predstavnicima stanara iz objekata po stambenim četvrtima, obilaze objekte za smještaj turista i turističke zajednice, te informiraju osobe treće životne dobi.

Turisti koji se u destinaciji ne osjećaju sigurnima u pravilu se na to mjesto više neće ni vratiti, zbog čega je projekt i pokrenut.

izvor: Zadarski.hr