UN PREDSTAVIO IZVJEŠĆE U EU PARLAMENTU: ‘Zbog klimatskih promjena smanjuju se zalihe hrane’

Croatia Records

Znanstvenici UN-a ovaj su tjedan zastupnicima u Europskom parlamentu predstavili nove dokaze o utjecaju klimatskih promjena na proizvodnju hrane i oceane, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Dva izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC-a) objašnjavaju povezanost klimatskih promjena i poljoprivrede, kao i utjecaj klimatskih promjena na oceane i ledene ploče. Izvještaji su predstavljeni zastupnicima odbora za okoliš, razvoj i ribarstvo u srijedu, 6. studenog.

Klimatske promjene pogoršavaju kvalitetu zemljišta, što štetno utječe na infrastrukturu i život ljudi, objašnjava profesor Jim Skea. Bolje očuvanje zemljišta pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, no ono ne može biti jedina aktivnost koja se poduzima, dodaje.

Prehrambeni sustav odgovoran je za između petine i trećine emisija stakleničkih plinova koje uzrokuju ljudi, ističe dr. Jean-François Soussana, a zbog klimatskih promjena smanjeni su usjevi pšenice i kukuruza. Upozorava da će se zalihe hrane dodatno smanjiti zbog češćih i jačih ekstremnih vremenskih uvjeta.

21 – 37% ukupnih antropogenih emisija stakleničkih plinova (nastalih ljudskim aktivnostima) dolazi od proizvodnje, prijevoza, obrade i distribucije hrane

Podizanje razine mora se ubrzava, najviše zbog bržeg topljenja Grenlanda i Antarktika, tvrde znanstvenici.
Ako se situacija ne promijeni, razina mora će porasti oko 5 metara do 2030., upozorava profesor Hans-Otto Pörtner. Osim toga, u sve toplijim oceanima ima manje kisika i hranjivih tvari za morski svijet, čime se ugrožavaju zajednice ovisne o morskoj hrani.

“Za smanjenje utjecaja klimatskih promjena svako zatopljenje je važno, svaka godina je važna, svaki odabir je važan, a najvažnije su politička i društvena volja”, smatra Pörtner.

Ana Raić-Knežević