USPOREDBA SNAGA INDIJE I PAKISTANA: Sukob je eskalirao. Tko ima jaču vojsku?

Situacija između Indije i Pakistana uzavrela je nakon što su indijski avioni bombardirali terorističke položaje na teritoriji Pakistana, da bi potom Pakistan uzvratio obaranjem dva aviona svojih dugogodišnjih protivnika.

Od sukoba dvije nuklearne sile strahuje cijeli svijet, a mnogi analitičari smatraju kako bi se ovaj sukob mogao preliti i van granica Indije i Pakistana. Mediji širom svijeta već razmatraju razne scenarije, dok svjetski lideri pozivaju na smirivanje situacije i traže da se spriječi eskalacija sukoba.

Nakon spomenutih incidenata sagledavaju se moći Indije i Pakistana. Nezavisne novine objavile su kratki presjek vojnih snaga ove dvije zemlje.

Vojni budžet

Indija je prošle godine imala vojni budžet od 58 milijardi dolara, odnosno 2,1 posto BDP-a, kako bi mogla opskrbiti i osigurati 1,4 milijuna aktivnih vojnika, priopćio je Međunarodni institut strategijskih studija.

S druge strane, Pakistan je u 2018. godini na vojsku potrošio 11 milijardi dolara, odnosno oko 3,6 posto BDP-a. Pakistan je prošle godine imao 653.800 aktivnih vojnika, a kako piše Al Jazeera, osim redovnih sredstava iz budžeta dobio je i oko 100 milijuna strane pomoći za vojsku.

Stokholmski Međunarodni institut za mir navodi da je Pakistan između 1993. i 2006. godine godišnje za vojsku izdvajao više od 20 posto svih vladinih sredstava, dok je taj postotak u 2017. godini iznosio 16,7 posto.

Usporedbe radi, Indija je u istom periodu trošila manje od 12 posto svih vladinih sredstava, dok je potrošnja u 2017. godini bila 9,1 posto.

Balističke rakete i nuklearno oružje

Obje zemlje u svom arsenalu posjeduju balističke rakete koje mogu nositi nuklearne glave.

Indija ima devet vrsta operativnih raketa, uključujući i Agni-3 čiji je doseg između 3.000 i 5.000 kilometara, tvrdi Centar za strategiju i međunarodne studije iz Washingtona.

Pakistan je svoj raketni program izgradio uz pomoć Kine, a uključuje mobilna kratkodometna i srednjedometna oružja, koja mogu pogoditi bio koji dio Indije. Raketa Shaheen 2 ima najduži domet od oko 2.000 kilometara.

Godine 2011. Pakistan je potvrdio da posjeduje nuklearne glave koje mogu biti postavljene na rakete malog dometa (500-100  kilometara), a kako su tada naveli, proizveli su ih zbog rastuće prijetnje od Indije.

Pakistan posjeduje i između 140 i 150 nuklearnih glava, dok ih u arsenalu Indije ima 130-140.

Vojska

Prema navodima “IISS” indijska kopnena vojska broji 1,2 milijuna vojnika, i posjeduje 3.565 borbenih tenkova, 3.100 “lakih” vojnih vozila, 336 oklopnjaka druge vrste i 9.719 komada razne artiljerije.

Isti izvor navodi da je pakistanska vojska manja i broji 560.000 vojnika i 2.496 tenkova, 1.605 oklopnih vozila i 4.472 komada raznog artiljerijskog oružja.

Usprkos većoj vojsci, sposobnosti indijske vojske su ograničene zbog neadekvatne logistike, neispravnosti i nedostatka municije, kao i rezervnih dijelova za vojnu opremu.

Zračne snage

S 127.200 ljudi i 814 borbenih letjelica, zračne snage Indije su značajno veće od pakistanskih, ali imaju određenih zabrinutosti zbog borbene flote. Indijska obrana isplanirana je tako da zahtijeva 42 eskadrona sa 750 letjelica, kako bi se mogla braniti od napada s dvije strane (Kine i Pakistana kako se navodi u planu), piše Al Jazeera.

Pojedini indiijski dužnosnici tražili su obnavljanje zračnih snaga, uz tvrdnje da će ova zemlja do 2032. godine ostati sa svega 22 eskadrona, zbog zastarjelosti sovjetskih MIG-21 aviona, prvi put korištenih 1960-ih godina prošlog stoljeća.

S druge strane, Pakistan ima 425 borbene letjelice, uključujući kineske F-7PG i američke F-16 Fighting Falcon.

Pakistan također posjeduje sedam zračno-desantnih kontrolnih letjelica – tri više nego Indija.

Mornarica

Indijsku mornaricu čini jedan nosač aviona, 16 podmornica, 14 razarača, 13 fregata, 106 patrolnih i borbenih plovila, kao i 75 prilagodljivih letjelica. Mornaricu popunjava 67.700 ljudi, uključujući marince i mornaričko-zrakoplovno osoblje

Pakistan ima značajno manju mornaricu, ali i obalu. Posjeduje devet fregata, osam podmornica, 17 patrolnih i borbenih plovila, kao i osam prilagodljivih letjelica.

izvor: Nezavisne novine