Uspješno izvršene prve MEDICO akcije

medico

Obje akcije hitnog medicinskog prijevoza (MEDICO) za pacijente sa otoka Brača uspješno su izvršili službenici Lučke ispostave Milna, novom brodicom za hitne medicinske prijevoze.

Akcije su izvršene u ponedjeljak,  21. studenoga, u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka).

Prva akcija pokrenuta je po zaprimljenoj dojavi iz MRCC Rijeka u 11.20 sati, slijedom čega su službenici LI Milna isplovili prema Supetru, gdje su na zahtjev dežurnog liječnika ukrcali pacijenta sa liječničkom pratnjom na HMP brodicu te u 12.30 sati isplovili prema splitskoj gradskoj luci, kamo su pristali u 12.40 sati. Nakon iskrcaja pacijenta su u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, HMP Split.

Drugu MEDICO akciju, službenici LI Milna također su uspješno izvršili temeljem liječničkog zahtjeva te u koordinaciji sa MRCC Rijeka, prema pacijentu iz Supetra.

U 16.30 sati pacijent je sa liječničkom pratnjom ukrcan na novu HMP brodicu te je iz Supetra prevezen u Gradsku luku Split, kamo su pristali u 16.45 sati, kada su pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Split, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske

Navedene brodice nabavljene su u okviru projekta koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, a kroz koji je nabavljeno ukupno šest brzih brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu.

 

 

DBO/ Foto: MMPI RH