Ugrožavaju li predsjednik i premijer nacionalnu sigurnost?

Vojska i obuka Ukrajinskih vojnika
Foto: MORH/M. Čobanović

Premijer Andrej Plenković očitovalo se jučer na pismo predsjednika Zorana Milanovića.

Milanović uputio Plenkoviću pismo još 22. prosinca 2022. kojim je predložio sastanak na kojemu bi pokušali riješiti probleme u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnost.

“Uvjeren sam da ćete se složiti kako je naša dužnost staviti osobne odnose po strani i ispuniti naše ustavne obveze u interesu Republike Hrvatske”, napisao je Milanović.

Plenković na pismo Predsjednika Republike nije službeno odgovorio,. a jučer je objasnio i zašto.

“Ta neka igrica Dr. Jack i Mr. Hyde da bi prekrio neke teme koje se tiču njegove obitelji. Nema tu nikakvih osobnih odnosa i oni su nebitni. Postoje politički odnosni između institucija, a politika je kako siješ tako žanješ. Radi se o temama koje pokrivaju ministri Banožić i Medved koje on vrijeđa na dnevnoj razini. Ja sam i ranije slao pismene prijedloge, još nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali tada nije bilo interesa”, rekao je.

“On se u tom svom pisamcu osvrće na to da Vlada samostalno zauzima stajališta u nekim politika, ali kako da surađujemo s nekim koji ima proruske stavove. Sjetite se samo briljantne blokade Švedske u NATO-u. Što se tiče VSOA-e, Banožić je predložio osobu, ali odgovora nema, kao i za brojne druge veleposlanike. To pismo nije on pisao nego netko iz njegova ureda tko još ima koliko-toliko dostojanstva. Ne može se jednoga dana nekoga vrijeđati, a drugi dan pozivati na sastanak”, dodao je premijer.

RSS