Udruga Specijalne policije ministru Božinoviću uručila monografiju

MUP RH

Prigodom obilježavanja Dana policije, Udruga Specijalne policije je u ime pripadnika specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata, ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću, u utorak, 26. rujna, svečano uručila monografiju Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Udruge Josip Klemm, potpredsjednik Udruge i saborski zastupnik Stevo Culej i tajnik Odbora za branitelje te glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Ministar Davor Božinović je rekao kako je monografija dobra za generacije koje dolaze jer će moći učiti o ulozi policije u Domovinskom ratu, koja nije dovoljno u javnosti istaknuta.

Monografija predstavlja važan podsjetnik povijesne zadaće i značajne uloge Specijalne policije u Domovinskom ratu, koja na nešto više od petstotinjak stranica tekstom i fotografijom zorno dočarava njihove herojske akcije u obrani domovine.

Uz to, čuva i uspomenu na poginule i nestale pripadnike postrojbi Specijalne policije MUP-a RH, a njezinu najveću vrijednost zasigurno čine zapisi proživljenih događaja i dokazanih činjenica.

O Specijalnoj policiji

Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova bila je prva oružana sila na koju se 1990. godine mogla osloniti mlada hrvatska država. Specijalci su sudjelovali na gotovo svim ratištima i oslobodilačkim akcijama, od vojno-redarstvene akcije Maslenica do Oluje.

Više od 10 tisuća, što djelatnih što pričuvnih, specijalnih policajaca prošlo je kroz postrojbe tijekom Domovinskog rata. Ranjeno je ili ozlijeđeno njih 850, a 146 pripadnika specijalne policije je poginulo u Domovinskom ratu.

Završetkom Domovinskog rata specijalna policija ostala je angažirana na čuvanju državne granice na dubrovačkom području sve do 1997. godine, a na području istočne Slavonije do mirne reintegracije 1998. godine.

Nakon preustroja 2001. godine kada je ustrojena interventna policija u svim policijskim upravama, najveći broj  specijalaca postaju interventni policajci te još uvijek čine okosnicu interventne policije.

Specijalna policija i danas prati suvremene trendove kako bi se mogla nositi sa svim ugrozama i prijetnjama modernog doba.

DBO