Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji MUP-a i HS Produkta

MUP RH

U Ministarstvu unutarnjih poslova u utorak je, 26. rujna, održana svečanost potpisivanja Sporazuma o poslovnoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i tvrtke HS Produkt.

Sporazum su potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS produkta Željko Pavlin, a predmet sporazuma je suradnja na testiranju i ispitivanju naoružanja i policijske opreme.

Sporazumom će se regulirati razvojni, istraživački, tehnički i tehnološki poslovi, materijalna ulaganja i angažiranje ljudskih resursa na razvoju, konstrukciji, proizvodnji i ispitivanjima novih vrsta i tipova naoružanja i vojne/policijske opreme. Težište će biti na  testiranju i prezentiranju jurišne puške VHS-2, kalibra 5.56 x 45 mm.

Ministar Davor Božinović kazao je kako je potpisivanje ovog ugovora važno i za Ministarstvo unutarnjih poslova i za hrvatsku obrambenu i sigurnosnu industriju.

Sporazumom bi se trebao zaokružiti jedan ciklus suradnje između ministarstava koja se bave sigurnošću i namjenske industrije u smislu zajedničke suradnje kako bi se proizveo što bolji proizvod. Taj proizvod izašao bi na treća tržišta i od toga se akumulirala određena sredstva koja se trebaju opet zajednički iskoristiti za usvajanje novih tehnologija za stalno nova poboljšanja jer to je uvjet opstanka na vrlo zahtjevnom tržištu – rekao je ministar Božinović i dodao kako Hrvatska može biti ponosna činjenicom da naša industrija stvara namjenske proizvode koji su u samom svjetskom vrhu.

Moramo raditi dalje i pratiti trendove u svijetu te moramo uvažavati i mišljenje struke – zaključio je ministar i dodao kako je MUP je najveći korisnik obrambene opreme s obzirom da se radi o sustavu koji ima najveći broj pripadnika.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin zahvalio je ministru i njegovim suradnicima budući je potpis ovog ugovora rezultat dugogodišnjeg rada.

HS Produkt je najveći izvoznik vojne opreme iz Hrvatske, a prema podacima iz 2016. jedan smo od najvećih izvoznika u Europi. Potpis ovog ugovora velika je stvar koji će nam u omogućiti daljnji razvoj i ispitivanje našeg naoružanja. Nadam se da će u konačnici to rezultirati kupovinom i opskrbljivanjem hrvatske policije sa našom puškom i da ćemo u budućnosti imati vlastitog klijenta, ali možda još više i u referenci jer hrvatska policija surađuje sa mnogim policijama u Europi – rekao je direktor HS produkta Željko Pavlin.

Prvih sto pušaka MUP će dobiti već 15. listopada te će biti na testiranju u jedinicama specijalne, interventne i temeljne policije u četiri najveće policijske uprave. Testiranje će trajati 60 dana, a nakon toga prikupit će se sva mišljenja i prijedlozi za eventualno poboljšanje nakon čega se očekuje isporuka tisuću pušaka sa predloženim doradama.

Testiranje puške u realnim uvjetima rada specijalne, interventne i temeljne policije svakako će pomoći u daljnjem razvoju i prilagodbi puške potrebama policije čime će ovakva puška dobiti i dodatnu kvalitetu i referencu za buduće natječaje u policijskim snagama drugih država.

Sredstva za ovaj projekt prikupit će se prodajom starog oružja MUP-a čime Ministarstvo pokreće proces zamjene starog i dotrajalog oružja sa najsuvremenijim oružjem današnjice hrvatskog porijekla. Trenutno pištolje HS na zaduženju ima više od devet tisuća policijskih službenika.

Ministar Davor Božinović i direktor HS produkta Pavlin nakon potpisanog sporazuma obišli su pripadnike interventne i specijalne policije opremljene i naoružane upravo hrvatskim proizvodima od glave do pete.

DBO