UDARNA VIJEST: Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost podnio neopozivu ostavku

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost podnio neopozivu ostavku

WASHINGTON, SAD – Nakon samo mjesec dana od imenovanja, Michael Flynn (na slici), savjetnik Predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost.

Ostavka dolazi u ozračju optužbi za njegovu nedozvoljenu komunikaciju s ruskim ambasadorom u Americi i tvrdnji da je s njim navodno dogovarao ukidanje sankcija, uvedenih 2016. u vrijeme predsjednika Obame. Flynn je isprva tvrdio da to nije bila tema razgovora sa Sergejom Kisljakom, govorio je to i u razgovorima s najvišim američkim dužnosnicima, da bi se ispostavilo kako nije govorio potpunu istinu. Visoki američki dužnosnici tvrde da njegova komunikacija s ruskim veleposlanikom poten

U međuvremenu, Washington Post je neposredno prije Flynnove ostavke izvijestio da je donedavna vršiteljica dužnosti glavne američke državne odvjetnice i ministrice pravosuđa Sally Q. Yates krajem siječnja upozorila Bijelu kuću da vjeruje kako je Flynn obmanuo visoke dužnosnike u interpretaciji svoje komunikacije s ruskim ambasadorom te da upravo njegova komunikacija s ruskim veleposlanikom predstavlja potencijalnu ranjivost na moguće ucjene.

Moskva je u ponedjeljak demantirala da su Flynn i ruski veleposlanik u Washingtonu Sergej Kisljak razgovarali o ukidanju američkih sankcija.

Umirovljeni general pukovnik američke vojske Michael Thomas “Mike” Flynn (r.1958) između ostalog obavljao je dužnost vojne obavještajne agencije, dok je u povijesti savjetnika z anacionalnu sigurnost američkih predsjednika bio 25-ti po redoslijedu.

U mirovinu je otišao sa 33 godine službe u vojsci i ogromnim iskustvom u obavještajnim operacijama američke vojske.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump 18. studenog 2016. godine najavio je da će Flynna imenovati svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. The Wall Street Journal izvijestio je 22. siječnja 2017. godine, da je Flynn bio je pod istragom američkih protuobavještajnih službi zbog njegove komunikacije s ruskim dužnosnicima. 13. veljače 2017. godine, Flynn je podnio ostavku na poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost.

RSS
Foto: Wikipedia