Zbog problema u opskrbi energijom Ukrajina proglasila izvanredno stanje

Ukrajina proglasila izvanredno stanje

Ukrajina je u srijedu proglasila izvanredno stanje u opskrbi energijom, koje bi mogle popratiti redukcije električne energije nakon što dva tjedna ultranacionalisti blokiraju prugu koja povezuje ugljenom bogati istok s ostatkom zemlje.

Ta odluka je, kako prenosi Narod.hr, donijeta na sastanku vlade, dok vlasti pokušavaju smanjiti potrošnju električne enegrije.

Bez obzira na sukob proruskih separatista i ukrajinske vojske u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi, Kijev i dalje kupuje određenu vrstu ugljena kojeg ima samo na separatističkom proruskom istoku zemlje, a koji je potreban za rad ukrajinskih centrala.

Ukrajinski ministar energetike Igor Nasalik je precizirao da je najhitnije da stanovnici pokušaju smanjiti potrošnje energije, i u domaćinstvima i u industriji.

“Pokrenut ćemo redukcije kako bi uravnotežili djelovanje ukrajinskog energetskog sustava, ukoliko se pokaže da štednje nisu dovoljne”, upozorio je ministar.

Prozapadni dužnosnici u Kijevu su otklonili mogućnost ukidanja blokade pruge jer se boje reakcije velikog dijela stanovništva.

Igor Nasalik je rekao da bi Ukrajina sljedećih tjedana mogla više računati na tvornice koje koriste plin za proizvodnju električne energije, kako bi se ograničila upotreba ugljena.

izvor: Narod.hr