Učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn izradili plakate protiv vandalskih grafita – ravnatelji vrtića i škola pozvani da ih uklone

Ravnatelji vrtića i škola pozvani da ih uklone
Grad Zagreb

Ravnateljima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića je predstavljen Akcijski plan sprječavanja vandalskog grafitiranja te kampanja kojom se želi ukazati na štetnost vandalskog grafitiranja i promicati društveno odgovorno ponašanje.

Gradska uprava je u suradnji s učenicima Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn, u tu su svrhu izrađeni plakati koji će biti postavljeni u školama i dječjim vrtićima, dok će se s djecom održati edukativne radionice.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je ravnatelje da, ukoliko ima grafita na pročelju njihovih zgrada, podnesu zahtjev za uklanjanje komunalnom redarstvu koje će zatim s ovlaštenom tvrtkom dogovoriti njihovo uklanjanje i nanošenje antigrafitnog premaza. Novac za uklanjanje osiguran je u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

“Našu djecu i mlade moramo naučiti da čuvaju i cijene svoj grad, umjesto da njegova pročelja uništavaju i zato smo pokrenuli akciju kojom ćemo ih educirati i informirati kako bismo sačuvali atraktivnost Zagreba”, rekao je Bandić.

Dodao je i kako je dosad na natječaj za obnovu fasada prijavljeno 4000 zgrada. Zasad je cilj doći do 5000 zgrada, čiju će obnovu pročelja grad sufinancirati 80 posto, no taj projekt nastaviti će se i dalje, najavio je Bandić.

Predstavnici gradske uprave istaknuli su kako je dosad u Gradskoj karti grafita 400 lokacija. Prosječna šteta na pročeljima u središtu grada  iznosi 2000,00 kuna, dok cijena uklanjanja i izvođenja zaštitnog premaza iznosi oko 5000,00 kuna.

RSS