U Zagrebu se provodi veliko istraživanje o sigurnosti – cilj je “nepodopštine” smanjiti na minimum

U Zagrebu se provodi veliko istraživanje
ZNA/Mario Ćužić

Iako će se mnogi složiti da je Zagreb, s obzirom na veličinu i broj stanovnika, siguran grad, uvijek se može bolje. Prometne nesreće, krađe, narušavanje javnog reda i mira, najčešći su problemi Zagreba i Zagrepčana. Pomoći u njihovom rješavanju trebalo bi i veliko istraživanje o sigurnosti koje se u ovim trenucima provodi u svih 17 zagrebačkih gradskih četvrti, a nakon kojega će se izraditi detaljna Strategija urbane sigurnosti. O svemu smo razgovarali s predsjednikom Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba, Alenom Ostojićem.

Za početak općenito pitanje, kako ste Vi sami zadovoljni sigurnošću u Zagrebu i kakvi su pokazatelji, što policija kaže?

Pokazatelji sigurnosti su vrlo dobri, podaci PU zagrebačke pokazuju da su u prošloj godini zabilježili nešto više od 13 tisuća kaznenih djela, što Zagreb svrstava u sam vrh sigurnih metropola. Naravno, to je objektivna sigurnost, no sve dok građani na svojoj koži osjećaju i doživljavaju ‘nešto’ drugo, imamo obvezu i odgovornost Zagreb činiti još sigurnijim gradom.

Koji su najveći (ili najčešći) sigurnosni problemi u Zagrebu?

Prometna (ne)sigurnost prije svega. Na zagrebačkim cestama prošle godine u prometnim nesrećama poginulo je 20 osoba, od toga 10 vozača, 3 putnika i čak 7 pješaka. Definitivno nam je nužna politika 0 poginulih i teško ozljeđenih. Drugi problem je imovinski kriminal i to poglavito na štetu starijih sugrađana. Ne radi se o velikim brojkama, ali ulijeva strah među starije sugrađane, a to nije dobro.

Kako utjecati na smanjenje prometnih nesreća i na smanjenje imovinskog kriminala?

Što se tiče prometnih nesreća, mislim da zagrebačka policija svojim preventivnim aktivnostima radi dobar posao, dok Grad ima veliki prostor za poboljšanje prometne infrastrukture koja, prije svega, djeluje na umanjenje brzine vožnje. Nažalost, neodgovorni sugrađani voze kao da su na grobničkoj pisti, a ne na urbanim prometnicama. Letci su odlična stvar, evo i ja sam u svoj kaslić, uz račune, dobio letak Vijeća za prevenciju Grada Zagreba o prevenciji prijevara na kućnom pragu namijenjen, prije svega, sugrađanima treće životne dobi. No više preventivnih aktivnosti na javnim površinama sigurno bi dobro došlo.

Koliko pomažu kamere?

Kamere su važna infrastrukturna komponenta u razvoju grada i one su prihvatljive, kako zbog uvođenja prometne kulture, tako i zbog prevencije kriminala. Kamere su od velike pomoći policiji u rasvjetljavanju zločina i prekršaja, ali Grad Zagreb mora uravnotežiti potrebu za ostvarivanjem sigurnosti i zaštitom privatnosti, ili bolje rečeno, zaštitom osobnih podataka jer snimka učinjena kamerom može predstavljati osobni podatak. Zato nam je nužno potrebno Vijeće za građansku kontrolu video nadzora grada Zagreba.

Gdje je zapelo s osnivanjem tog Vijeća?

U Gradskoj upravi, ali kao što je gradonačelnik pokrenuo prvo veliko istraživanje o osjećaju sigurnosti naših sugrađana u 17 gradski četvrti jer želi dobiti njihove stavove o sigurnosnim problemima u kvartovima, duboko sam uvjeren da će gradonačelnik donijeti odluku o osnivanju Vijeća. Bez sudjelovanja građana u ostvarivanju urbane sigurnosti, nema sigurnih zajednica.

Nekoliko riječi o tom istraživanju – kada je počelo, do kada se provodi i koji mu je krajnji cilj?

Gradonačelnik je 2015. imenovao Povjerenstvo za organizaciju istraživanja javnog mnijenja o percepciji sigurnosti građana i suradnji građana i Gradske uprave na području urbane sigurnosti. U povjerenstvu su najistaknutiji stručnjaci iz ovog područja, poput profesorice Kranželić, Vlatka Cvrtile, Borovca, gospođe Cajner, Mirjane Zubak i drugih. Povjerenstvo je strukturiralo upitnik, proveden je postupak javne nabave i prije 10 dana na području svih četvrti krenulo je terensko istraživanje. Uzorak je 3400 građana, a cilj je saznati stavove građana o sigurnosnim problemima u njihovim četvrtima. Na temelju tih stavova, gradonačelnik će oblikovati Strategiju urbane sigurnosti Zagreba 2017. do 2021. i izraditi lokalne planove sigurnosti četvrti. Rezultati istraživanja trebali bi biti gotovi do 15. srpnja kada će ih javnosti predstaviti sam gradonačelnik.

I riječ za kraj?

Za kraj, uvijek zajedno možemo raditi bolje kako bi naš grad činili još urednijim, ljepšim i sigurnijim. U ostvarivanju tog cilja uloga medija je ogromna i zato hvala Dalje.com jer tako često skrećete pozornost ne neka neprimjerena ponašanja u javnom prostoru kojima nema mjesta!

Izvor: Dalje.com / Autor: Tomislav Radnić  na slici: Mirjana Zubak, Alen Ostojić, Valentina Kranželić