U velikoj akciji policije otkriveno 39 pedofila. Osam u Hrvatskoj

Akcija pedofili
prtsc Youtube

Velika zajednička operacija protiv seksualnog iskorištavanja djece u balkanskoj regiji dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece i zaštite dvije njihove žrtve u osam zemalja.

Hrvatska policija, policijski službenici za kibernetičku sigurnost, sudjelovali su u provođenju ove međunarodne operativne akcije naziva MOZAIK kojoj je cilj razotkriti slučajeve seksualnog zlostavljana djece na internetu, spriječiti daljnje zlostavljanje djece, osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama i razotkriti te sankcionirati seksualne zlostavljače djece.

Tijekom trajanja operativne akcije, od 6. do 19. studenog 2023. godine, hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretraga doma osumnjičenih osoba od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka koji su korišteni za počinjenje kaznenih djela. Tijekom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela koja je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto.

Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku.

Operaciju MOZAIK 2023 vodila je slovenska nacionalna policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Cilj joj je bio identificirati i uhititi osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmjenu poruka u svrhu slanja i dijeljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece. Zapadnobalkanske zemlje – Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija – Slovenija, Hrvatska i Mađarska provele su niz mjera u razdoblju od 6. do 17. studenog.

Policija je provela 41 raciju u zemljama sudionicama, nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Navedeno je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece.

Tijekom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire.

Podsjećamo da se danas obilježava i Svjetski dan djece, koji se svake godine obilježava 20. studenog jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta kojom su se zemlje potpisnice obvezale da zajedno stvaraju svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

Što građani mogu učiniti?

Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on-line aplikacije Red Button.

Također, svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU kroz Europolove kampanje: Trace An Object, putem koje se traži pomoć građana u identificiranju podrijetla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece.

Prioritetno područje

Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Europolov Europski centar za borbu protiv kibernetičkog kriminala udružili su se u okviru EMPACT-a i uspostavili mrežu stručnjaka na Zapadnom Balkanu u cilju jačanja prekogranične suradnje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Europolova preventivna kampanja „Reci ne!“ bila je dostupna svih zemljama na Zapadnom Balkanu na njihovom nacionalnom jeziku.

Kampanja uključuje 10-minutni video koji prikazuje dvoje tinejdžera, dečka i djevojku, koje na internetu iskorištava kriminalna organizacija za ostvarivanje financijske dobiti odnosno seksualni prijestupnik u potrazi za novim seksualnim sadržajem. Video sadrži i savjete o tome kako prijaviti takva kaznena djela tijelima za provedbu zakona i kako uopće ne postati žrtvom takvih djela.

Navedeni video podijeljen je među roditeljima, djecom i nastavnicima kako bi se na Zapadnom Balkanu podigla svijest o seksualnom zlostavljanju djece.

Video je trenutno dostupan na jezicima sljedećih 29 zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Bosna i Hercegovina, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina, priopćeno je.

RSS