U RH DESECI NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Uvode se restrikcije na granicama, a zaštitne maske su obvezne u javnom prijevozu

Maska u javom prijevozu obavezna

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Maja Grba Bujević kaže da je u Hrvatskoj danas 22 novozaraženih, 8 pacijenata je manje nego jučer. Do sada je 73.738 osoba testirano, 645 u zadnja 24 sata, 18 osoba se liječi, nema nikoga na respiratoru, a 107 je preminulo.

“Stožer prati stanje s pandemijom, naravno ne samo na području Hrvatske već i u zemljama susjedstva i Europe, kako bi u ovoj fazi suživota s virusom donosili najbolje moguće mjere, preoruke i odluke.

U tom smislu smo jučer najavili a danas će biti i odlaska o izmjeni odluke o prelasku granice. Utvrđuje se posebni režim za osobe iz BiH, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije. One će ići u samoizolaciju na 14 dana. Obveza se ne primjenjuje na putnike koji tranzitiraju kroz navedene zemlje.

Druga odluka se odnosi na javni promet po kojoj vozači i ostali zaposlenici u javnom prometu i putnici će biti obvezni koristiti medicinske maske i pridržavati se mjera. Putnik koji nema masku, nema pravo na ulazak, a vozač ne smije nastaviti vožnju dok svi, uključujući i njega, nemaju masku. Za one koji si ne mogu priuštiti maske prijevoznik će ih morati osigurati”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

A. R. K.