Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Ravnateljstvo civilne zaštite

donošenje Betlehemskog svjetla mira stiglo u Hrvatsku
MUP-Ravnateljstvo civilne zaštite

Savez izviđača Hrvatske 28. godinu zaredom organizirao je donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku.

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut danas je primio Betlehemsko svjetlo od predstavnika Saveza izviđača Hrvatske, glavnog načelnika, Borisa Vujnovića i tajnice Tamare Karlović.

Ove godine, s izmijenjenom rutom zbog epidemioloških mjera, Betlehemsko svjetlo stiglo je 13. prosinca ispred zagrebačke katedrale.

Betlehemsko svjetlo koje je u Hrvatsku stiglo iz salzburške katedrale preuzeo je Savez izviđača Hrvatske na graničnom prijelazu Bregana od slovenskih izviđača, a ovogodišnje tradicionalno unošenje svjetla u zagrebačku katedralu zamijenjeno je programom na platou ispred zagrebačke katedrale, odakle će ga izviđači iz različitih krajeva prenijeti u svoje biskupije, župe i obitelji.

Betlehemsko svjetlo mira prvi je put došlo u Hrvatsku 1992. godine, a od tada je tomu događaju pokrovitelj Hrvatski sabor.

Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi.

Posvuda u svijetu Betlehemsko svjetlo simbol je mira. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih nas širiti mir među ljudima.

PO/Foto: MUP-Ravnateljstvo civilne zaštite