U hrvatskim šumama nalazi se 220 kamera, raspoređenih na 110 lokacija

U hrvatskim šumama nalazi se 220 kamera, raspoređenih na 110 lokacija

„Prevencija je ključ očuvanja šuma od požara, a već drugu godinu zaredom upozoravamo kako je upravo ljudski nemar prva iskra. Čak 90 posto požara moglo bi se izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojem ponašanju u prirodi. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, pozivam građane da i ove godine svaki opušak pokupe za sobom, staklo i otpad bace u smeće te uvijek ugase i zadnji plamen koji su upalili iz bilo kojeg razloga. Da bismo ljude dodatno motivirali, pripremili smo i interaktivan sadržaj“,najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić na početku protupožarne sezone 2024. godine.

U protekloj, 2023. godini, zajedno s građanima, sačuvano je 91 posto više šumske površine od prosjeka. Kako bi se toj brojci približili i ove godine, osim digitalnih kanala, tu su i televizijski i radijski spotovi koji obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara: odbačeni opušakstaklo i neugašeni plamen. Hrvatske šume obraćat će se i strancima, kao putem radija, tako i na trajektima i plažama, priopćili su iz Hrvatskih šuma.

Osim provođenja informativne kampanje, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videnadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na  110  lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj,  Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. U protupožarnu prevenciju Hrvatske šume u 2023. godini uložile su gotovo 13  milijuna eura.

 

DBO/ Foto: Ilustracija/Hrvatske šume