U Frankfurtu niče novi EU centar za borbu protiv pranja novca

U Frankfurtu niče novi EU centar za borbu protiv pranja novca
Pixabay

Europski parlament i Vijeće EU odabrali su Frankfurt za sjedište AMLA-e, novog tijela EU-a za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.

U zajedničkom glasovanju u četvrtak, zastupnici Europskog parlamenta i veleposlanici EU-a odabrali su Frankfurt za domaćina središnjeg tijela EU-a za borbu protiv prljavog novca, Uprave za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma (AMLA).

Za domaćina AMLA prijavilo se ukupno devet kandidata koji su svoje kandidature prezentirali na zajedničkim javnim raspravama. U glasovanju, Frankfurt je dobio većinu valjano danih glasova u 1. krugu glasovanja, te je izabran za domaćina agencije.

Suizvjestitelji Emil Radev (EPP, Bugarska) i Eva Maria Poptcheva (Renew, Španjolska) rekli su da će AMLA promijeniti igru ​​u borbi protiv prljavog novca u EU.

“Nadzirat će najrizičnije financijske subjekte, nadzirati nefinancijski sektor i igrati ključnu ulogu u sprječavanju izbjegavanja i zaobilaženja ciljanih financijskih sankcija.

Sada kada Parlament ima jednaku riječ u odabiru sjedišta agencije, učinili smo proces transparentnijim zajedničkim javnim raspravama i uveli posebne kriterije odabira kako bismo osigurali da lokacija omogućuje Tijelu da u potpunosti izvršava svoje zadaće i ovlasti. Čestitke pobjedniku, Frankfurt!”, poručili su.

Po prvi put, novi grad domaćin agencije EU-a dogovoren je između Parlamenta i Vijeća na ravnopravnoj osnovi, nakon presude Suda Europske unije u tom smislu.

Uredba AMLA dio je šireg paketa zakona za reformu okvira EU-a za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Sada kada su cijeli paket privremeno usuglašeni između Parlamenta i Vijeća, oboje ih trebaju službeno usvojiti prije nego što mogu stupiti na snagu zakona. Očekuje se da će parlament glasovati o konačnom odobrenju na plenarnoj sjednici od 22. do 25. travnja.

Nakon usvajanja, AMLA uredba primjenjivat će se od srpnja 2025. Prije toga, Europska komisija odgovorna je za uspostavu tijela i za njegove početne operacije, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

RSS