TSA srušio rekord najvećeg broja zaplijenjenog vatrenog oružja otkrivenog na kontrolnim točkama zračnih luka

TSA agencija otkrila je kako su njezini službenici u 2019.godini zaplijenili rekordan broj vatrenog oružja na kontrolnim točkama u cijeloj zemlji.

Naime, u izvještaju agencije navodi se kako je otkriveno 4432 komada vatrenog oružja u ručnim torbama ili na putnicima, a prosječna dnevna brojka iznosila je oko 12,1 komad vatrenog oružja.

Broj vatrenog oružja povećao se za približno 5% u odnosu na 2018. godinu, kada je otkriveno 4239 komada vatrenog oružja, iako je poznato da osobe koje donose vatreno oružje na kontrolnu točku podliježu kaznenim prijavama od strane policije i potencijalnim građanskim kaznama od strane TSA-e.

Administrator TSA, David Pekoske, izjavio je kako je stalno povećanje broja vatrenog oružja koje putnici donose na kontrolne točke zračnih luka duboko zabrinjavajuće te je nadodao da postoji ispravan način sigurnog putovanja s vatrenim oružjem.

Naime, putnici moraju svoje neopterećeno vatreno oružje spakirati u tvrdo zaključano kućište, u provjerenu prtljagu, i odnijeti ga na šalter zrakoplovne prijave kako bi ga prijavili.

Prošle je godine Bloombergovom analizom utvrđeno kako je broj oduzetog oružja porastao za 92% između 2014. i 2018. godine te da je, pored toga, 10 glavnih zračnih luka s najvišom stopom oduzimanja oružja, po putniku, bilo u državama u kojima su državni dužnosnici dužni izdati dozvole za nošenje istog.

Izvještaj pokazuje da je 87% vatrenog oružja otkriveno na putnicima ili u njihovoj ručnoj prtljazi, a vatreno oružje otkriveno je u 278 zračnih luka širom SAD-a.

Izvor: Security Today

PO/Foto: Pixabay