Trut: Zadovoljni smo ponašanjem građana u kriznoj situaciji

S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, jučer je na 95. konferenciji za medije Nacionalnog kriznog stožera zaključeno da se konferencije za novinare više neće održavati svakoga dana, nego po potrebi.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, u utorak, 19. svibnja 2020. o daljnjem popuštanju mjera govorio je Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Rekao je kako stožer i dalje funkcionira kako onaj na državnoj razini, tako i 576 stožera civilne zaštite na lokalnoj razini.

– U Republici Hrvatskoj bilo je 50 karantena, a sada smo ih sveli na 6, a mjera od 14 dana izolacije je ukinuta. Jedino postoji mjera samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim osobama, rekao je Trut.

Naglasio je kako je situacija na otoku Braču dobra. Od 400 testiranih zaraženo je 40 osoba.

– Jučer je testirano 150 osoba i danas se očekuju rezultati. S mjerom zabrane kretanja situaciju ćemo dovesti u normalu, rekao je.

Što se putovanja tiče, rekao je kako je najsigurnije putovati svojim vozilom, ali u onim prijevoznim sredstvima gdje ima puno ljudi treba se držati zadanih mjera.

– Moramo paziti na razmak, što manje dirati oko sebe, dezinficirati i prati ruke nakon prijevoza. I sredstva javnog prijevoza trebaju se dezinficirati po uputama HZJZ, rekao je Trut.

Što se tiče okupljanja, ostaje mjera da se ne može okupljati više od 40 osoba na jednom prostoru, ali one trebaju održavati propisanu distancu.

– Granice su djelomično otvorene. Što se tiče Hrvatske ulazak i izlazak je slobodan za građane koji idu na liječenje, policijske i zdravstvene službenike, ljude koji imaju poslovni interes… Kada se izlazi iz zemlje mora se najaviti na mail adresu granične policije, ali to vrijedi samo za one koji imaju posebne interese, ali ne i oni koje sam gore naveo, istaknuo je i dodao kako je to potrebno učiniti da ne bi bilo previše čekanja na granici.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s ministarstvom obrazovanja napravio je protokole ponašanja i za škole, te ako se svi budu pridržavali uputa djeca su apsolutno sigurna.

– Za domove umirovljenika su također dane preporuke. Željeli smo da i oni nakon dva i pol mjeseca mogu vidjeti svoje obitelji, ali na poseban način kako bi ostali sigurni, rekao je.

Naglasio je kako je zadovoljan ponašanjem građana u ovoj izvanrednoj situaciji, te kako mjere koje su bile donesene nisu bile represivne već su osiguravale zaštitu svih nas, što je u konačnici donijelo i rezultate.

 

Izvor: Autor: V.K./Dobro jutro/ vijesti.hrt.hr / Foto: MUP RH