HAKERI NAPALI SUPERRAČUNALA: Pogledajte što su radila umjesto da traže lijek za Covid-19

prtsc Youtube

Tijekom proteklog tjedna nekoliko europskih superračunala zaraženo je malwareom kojemu je cilj iskoristiti snagu računala za rudarenje kriptovalute monero.

Kako prenosi Zimo, do sad je zaraza otkrivena kod superračunala u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj i Španjolskoj. Činjenica da su superračunala zaražena i nije tako iznenađujuća, no stručnjaci za sigurnost otkrili su veoma zanimljivu povezanost među njima.

Naime, malware koji je otkriven u svim tim superračunalima veoma je sličan, pa stručnjaci smatraju da je došao iz istog izvora. No da bi to zaista i potvrdili, morat će isključiti superračunala te tako prekinuti sve izračune koji su se na njima odvijali. To bi moglo utjecati i na istraživanje o koronavirusu i bolesti COVID-19 jer su upravo superračunala bila angažirana na izvođenju različitih izračuna i istraživanja.

Superračunala koja su inficirana malwareom mahom se nalaze na uglednim sveučilištima diljem Europe i čine važnu ulogu u odvijanju znanstvenih istraživanja. Iako još nijedno sveučilište nije izašlo s detaljima razloga zašto su superračunala nedostupna, paneuropska organizacija koja koordinira istraživanja na superračunalima diljem europe European Grid Infrastructure (EGI) objavila je uzorke malwarea i indikatore da je došlo do kompromitiranja mreže.

Sve o ovom hakerskom napadu pročitajte OVDJE.

izvor: ZIMO