Trut predstavio novu paradigmu civilne zaštite

Damir Trut

U organizaciji časopisa Zaštita u Rijeci je 26. ožujka 2019. započela dvodnevna konferencija o sigurnosti gradova.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut ( na slici) u svom uvodnom obraćanju istaknuo je kako su područja koja konferencija obrađuje odraz aktualnih društvenih zbivanja i nezaustavljivih promjena suvremenog svijeta, prvenstvenu u  tehnološkom smislu.

„Grad Rijeka je uhvatila ritam tog razvoja, a u korak s tim i podizala razinu sigurnosti svojih građana te zasluženo proglašena najboljim hrvatskim gradom u kategoriji SMART CITY u 2018.”, naglasio je pomoćnik Trut te dodao kako je sigurnost nešto što se sustavno gradi, zahtijeva puno ulaganja i truda, prvenstveno u preventivu i edukaciju, kako bi se steklo povjerenje građana u institucije koje im pružaju tu sigurnost, kao primarnu ljudsku potrebu.

Na kraju obraćanja Trut je upoznao sudionike konferencije s  promjenama paradigme sustava civilne zaštite, koja je započela ustrojbenom i normativnom reorganizacijom sustava, ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, s ciljem uspostave  jedinstvenog vođenja i zapovijedanja u velikim nesrećama i katastrofama te jasnim podjelama uloge i odgovornosti od državne do lokalne razine.

DBO/ Foto: MUP RH