TRADICIONALAN GODIŠNJI PRIJEM: Krstičević i Šundov s članovima Vojno diplomatskog zbora u MORH-u

Krstičević i Šundov sa predstavnika Vojno diplomatskog zbora | Foto: MORH / M. Čobanović

Tradicionalan godišnji prijem potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova za članove Vojno diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj održan je u Ministarstvu obrane RH u ponedjeljka, 9. prosinca 2019. godine.

Ministar Krstičević u ovoj prigodi zahvalio je prisutnima na suradnji prisjetivši se značajnijih postignuća i projekata Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u protekloj godini. “U ovoj godini značajni napori uloženi su u izradu Dugoročnog plana razvoja Hrvatske vojske za razdoblje od 2021. do 2032.” rekao je ministar te istaknuo kako je riječ o dokumentu koji je temeljni strateški dokument za planiranje i razvoj Hrvatske vojske.

“U ove tri godine obnovili smo Hrvatsku vojsku, svi zajedno, timski i angažirano. Vratili smo sjaj kakav je imala u Domovinskom ratu. I ono što je ključ, čovjek je najvažniji dio obrambenog resora. On je taj koji radi razliku”” naglasio je ministar istaknuvši kako su u proteklom periodu vojnicima vraćena i osigurana brojna materijalna prava. Podsjetio je također i na novi operativni raspored Hrvatske vojske kojim je osigurana mogućnost brze intervencije i pomoći narodu u nevoljama.

“Sve je to bilo u funkciji mira i sigurnosti i mogu istaknuti da danas Hrvatsku čuva moćna i snažna, respektabilna Hrvatska vojska” rekao je ministar te dodao kako je to sve moguće uz gradnju odnosa i suradnju s partnerima. “Vi ste naši partneri. Želimo graditi sigurnost. Želimo graditi mir” poručio je ministar okupljenim članovima VDZ-a.

Hrvatska prvi put ima nacionalni plan izdvajanja za obranu

“Ova Vlada je zaustavila pad proračuna i sada smo po prvi put napravili nacionalni plan vezano za dostizanje 2%, odnosno 20% na opremanje i modernizaciju” rekao je ministar Krstičević te ukratko predstavio plan izdvajanja za obranu u narednim godinama te aktualne i predstojeće projekte opremanja i modernizacije, od nabave helikoptera Black Hawk, opremanja vozilima Bradley do nabave višenamjenskog borbenog aviona. “DPR bi to trebao obuhvatiti. To je temeljan i jako značajan dokument” naglasio je istaknuvši da Hrvatska ono što radi, radi za mir i za sigurnost.

Ministar se prisjetio kako je ove godine obilježena deseta obljetnica hrvatskog članstva u NATO-u i to u godini kada NATO slavi 70 godina svog postojanja. “NATO je najmoćniji najjači vojno politički savez. Za nas je NATO u potpunosti relevantan, a Hrvatska je pouzdan i vjerodostojan partner. NATO je temelj naše sigurnosti, uz Hrvatsku vojsku” rekao je ministar u tom kontekstu.

RSS | Foto: MORH / M. Čobanović