Postignuća domovinske sigurnosti u 2019.

Teme sjednice bile su informacijsko-komunikacijski trendovi i nacrt prijedloga Godišnjeg plana rada Koordinacije za 2020. godinu | Foto: MORH / J. Kopi

Četvrta ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti održana je u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine u Vojno-sigurnosno obavještajnoj agenciji, pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ujedno predsjednika Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Teme sjednice bile su informacijsko-komunikacijski trendovi i njihov utjecaj na sustav domovinske sigurnosti te nacrt prijedloga Godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu.

Na sjednici je usvojen nacrt prijedloga Godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu.

Predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, ministar Damir Krstičević istaknuo je kako najvažniji rezultat uspostave sustava domovinske sigurnosti predstavlja jačanje svjesnosti o važnosti sigurnosti i motivacija najvećeg dijela subjekata cjelokupnog društva da daju svoj puni doprinos radu sustava domovinske sigurnosti.

Također, istaknuta su postignuća sustava domovinske sigurnosti u protekle dvije godine, unaprijeđen je sustav vatrogastva kroz prijedlog novog zakona o vatrogastvu čije izglasavanje se očekuje u Hrvatskom saboru, a kojim će Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) od 1. siječnja 2020. postati središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj, uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama te provedba međuresorne vježbe SIGURNOST 19 čime je osigurana protupožarna sezona, unaprijeđene su sposobnosti kibernetičke obrane, uspostavljeno je Zapovjedništvo za kibernetički prostor i provedena vježba KIBERNETIČKI ŠTIT 19, nabavljen je sustav bespilotnih letjelica ORBITER 3 koje se koriste u protupožarnoj sezoni te za nadzor ribarstva.

RSS/ Foto: MORH/J.Kopi