Tomašević i Škoro u drugom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu

Zagreb ukida mjeru roditelj-odgajatelj
Pixabay

U prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) osvojio je 45,15%, odnosno 147.631, glasova birača, a njegov protukandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret) u drugi krug ulazi s osvojenih 12,16%, odnosno 39.789 glasova.

Na izborima za Gradsku skupštinu koalicijska lista koju predvodi Možemo! osvojila je 40,83% glasova i time daleko najviše gradskih mandata. Sljedeća po redu je lista HDZ/HSLS/HSU s  11,30%, Domovinski pokret s 10,59%, Stranka rada i solidarnosti sa 9,04%.

U Gradsku skupštinu ulaze još SDP s 8,88% te Most sa 6,2%.

Stručnjaci napominju da, iako u drugom krugu neće biti isto biračko tijelo,toliku prednost jednostavno je nemoguće nadoknaditi.

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Hinu istaknuo je da biračko tijelo koje je iznijelo pobjedu Zeleno-lijeve koalicije nije čvrsto stranački strukturirano i nije disciplinirano, tako da možemo očekivati nešto manju izlaznost na drugi krug, pogotovo zato što je puno ljudi uvjereno da su izbori već dobiveni.

Gjenero je nadodao da HDZ-ovi glasači u drugome krugu neće podržati Škoru, a vjerojatno bi podržali Jelenu Pavičić Vukičević da je ona Tomaševićev protukandidat.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Pixabay