TISUĆE IRANACA NA ULICAMA: Prosvjeduju protiv vlasti i skupog života

Iran Focus/Youtube

Iranski režim okupio je danas desetke tisuća ljudi na ulicama nakon dvodnevnih prosvjeda protiv vlasti i skupog života, najvećih zadnjih godina u toj zemlji. Državna televizija bez prestanka je emitirala snimke službenih prosvjeda organiziranih u mnogim gradovima širom zemlje i planiranih već tjednima. Time je obilježena godišnjica velikog prorežimskog skupa koji je označio kraj prosvjednog pokreta protiv bivšeg ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadindedžada 2009. godine. Prosvjednici su nosili transparente s porukama “Smrt pobuni”, aludirajući na pokret iz 2009. godine, prenosi Net.hr.

Službeni prosvjedi organizirani su dva dana nakon prosvjeda protiv inflacije i nezaposlenosti u desetak gradova, na kojima su prosvjednici izvikivali slogane protiv vlasti.

Iranski ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani pozvao je ljude da ne sudjeluju na takvim “ilegalnim skupovima”. Iranski mediji spomenuli su u subotu te prosvjede, ali nisu ulazili u pojedinosti niti prenosili izjave prosvjednika. Bilo ih je nekoliko stotina, no to je prvi put od 2009. da je toliko gradova bilo zahvaćeno takvim socijalnim prosvjedima.

izvor: Hina/Net.hr