BUGARSKA PREUZIMA PREDSJEDANJE EU: Sigurnost će biti jedna od glavnih tema

Youtube

S prvim danom nove godine predsjedanje Europskom unijom preuzima Bugarska.

Ta zemlja želi svojih šest mjeseci na čelu EU iskoristiti kako bi temu sigurnosti i stabilnosti povezala uz zaštitu vanjskih granica i suočavanje s migracijama te prijetnjom terorizma. Kao država koja ima kopnenu granicu s Turskom, Bugarska je i prije bila suočena s ilegalnom migracijom.

Kako najavljuje Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxsellesa, Bugarska želi vratiti nadu za proširenje i državama Zapadnog Balkana pa je i to postavila kao prioritet tijekom svog predsjedanja. Radi toga će se, na 15. godišnjicu Solunskog summita, u Sofiji sredinom svibnja održati poseban summit EU posvećen Zapadnom Balkanu na kojem bi se još jednom trebala potvrditi privrženost EU za proširenje prema ovom području.

Dotad će Europska komisija imati spremnu i strategiju koju će usvojiti već u veljači. Tom će se strategijom odrediti i indikativni redoslijed događaja koji bi mogao dovesti do ulaska najnaprednijih kandidata u EU do 2025. godine, a to su u ovom trenutku Crna Gora i Srbija. Bugarsko predsjedništvo EU neće ići dalje od te strategije Komisije te će sva jamstva koja budu dana za nastavak proširenja biti popraćena naglaskom na zadržavanju pristupa individualnih zasluga. Bugarska je vlada i u sklopu priprema za svoje predsjedanje održala nekoliko sastanaka s državama Zapadnog Balkana.

izvor: Jutarnji list