Tema dana o slučaju Vukomerec: “Institucije nisu odradile posao”

Screenshot HRT

Dva dana nakon pucnjave ispred Osnovne škole Vukomerec, tu zagrebačku četvrt poslijepodne je opkolila policija. Uhićenim osobama, koje se dovode u vezu s pucnjavom, prijeti do pet godina zatvora. 

Od nemilog događaja djeca su u strahu, a roditelji su zbog svega odlučili ne slati ih u školu. Jutros je u školu stigao tim za krizne intervencije kako bi djeci, roditeljima, ali i učiteljima pružili psihološku pomoć. Popodne je na školskom igralištu organizirano i druženje djece i roditelja, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Milan Bandić. Ponovno je došlo do incidenta – nakon dolaska gradonačelnika okupljeni su negodovali, bilo je i naguravanja, a jedan od prosvjednika sukobio se sa šefom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavlom Kalinićem.

O cijeloj ovoj situaciji u Temi dana su govorili Mario Župan iz roditeljskog vijeća, Vanda Bazmenjak, stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje i Zdravko Dominik, ravnatelj OŠ Vukomerec.

Župan smatra da nije dobro da djeca u školskom dvorištu moraju gledati specijalnu policiju, no vjeruje da će se situacija brzo smiriti.

Komentirajući jučerašnje najave da roditelji neće slati djecu u školu dok se romska obitelj ne iseli, Župan je rekao da je zaključak sastanka bio da danas organiziraju druženje s djecom, da pokažu djeci da se ne smiju bojati, a od policije su dobili garanciju da će od ponedjeljka sve teći normalno. Vjeruje da više neće biti potrebe za policijskim vozilima u njihovu kvartu.

Dominik je komentirao današnji incident, kazavši da je sve bilo zamišljeno da razbiju strah koji se uvukao u građane. Smatra da je današnja situacija sporadičnog karaktera i da neće utjecati na nastavu u ponedjeljak.

“Živimo u nesigurnim vremenima”

Tim za psihološku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja došao je danas u školu i bio je na usluzi svima koji su osjećali potrebu da se s njima razgovara. Riječ je o oko 15-ak roditelja i djece, dodao je Dominik.

Činjenica je da danas živimo u nesigurnim i nepredvidivim vremenima i ova situacija nas je na neki način iznenadila i zabrinula, tim više što se to dogodilo na ulici, ali u neposrednoj blizini škole. To svakako zabrinjava roditelje, učenike i sve nas koji radimo u obrazovanju, kazala je Bazmenjak.

Pojasnila je da djeca mogu imati raznorazne psihološke posljedice, od nesigurnosti, strahova, noćnih mokrenja, povlačenja u sebe, a sve može dovesti i do agresivnosti.

Dominik tvrdi da je škola poslala niz dopisa prema centru za socijalnu skrb, gradskom uredu, državnom odvjetništvu, policiji i da su često upozoravali na probleme, no da institucije nisu odradile dio posla koji se od njih očekivao.  Kazao je da je policija danas obilazila školu u civilu. Posljepodne, prilikom dolaska gradonačelnika Milana Bandića bila je i interventna policija.

Dominik je rekao da je škola odradila sve što se od njih očekivalo te da jučerašnji sastanak dokazuje da su se odazvali njihovom pozivu i da traže rješenje zajedno sa školom. Vjeruje da je ovo sve iza njih te da od ponedjeljka nastavljaju sa školom.

Izvor:vijesti.hrt.hr