Telegram donosi priču o životu vođe Islamske države kojeg su, kako tvrde, ubili Rusi

AL-Baghdadi
prtsc CNN

Rusko ministarstvo obrane danas je objavilo kako vjeruje da su ubili vođu najopasnije terorističke grupe današnice, Abu Bakr al-Baghadija.

Ministar Sergej Šojgu brifirao je Vijeće nacionalne sigurnosti, na čelu s Vladimirom Putinom, o tome da je u napadu ruske avijacije ubijeno više od stotinu terorista, a možda i sam Baghdadi. SAD i Irak za sada o tome ne znaju ništa, a Rusi su kazali kako provjeravaju te inforrmacije preko nekoliko kanala. Napad kojemu je meta bio sastanak čelnika Islamske države, a na kojem je, vjeruje se, bio i Baghdadi proveden je 28. svibnja.

Abu Bakr al-Baghdadi rođen je 1971. godine u Samarri, gradu koji je od Bagdada udaljen oko 50 kilometara. Odrastao je u religioznoj sunitskoj obitelji, koja je vukla podrijetlo od poslanika Muhameda. Njegov otac Avad bio je aktivan član vjerske zajednice. Još ga je još kao dječaka vodio u džamiju i recitirao mu stihove iz Kurana. Kao mladić, Baghdadi je učio Kuran napamet i detaljno proučavao islamske zakone.

Navodno je bio prilično sramežljiv. U obitelji su ga zvali Vjernikom jer je svojim rođacima, koji nisu mogli pratiti njegove vjerske standarde, prijetio oštrom kaznom. Dvojica njegovih ujaka su bili članovi Sadamovog osiguranja. Dok je Baghdadi išao u srednju školu, jedan njegov ujak ga je nagovorio pristupi Muslimanskom bratstvu. Kad nije bio u školi, Baghdadi je većinu slobodnog vremena provodio u lokalnoj džamiji.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.