SADA JE I POTVRĐENO: Hrvatska odustaje od obaveznog vojnog roka, ne i od osposobljavanja za vojsku

Prisega vojni rok
MORH /T. Brandt

Iako su se iz Vlade i Sabora još donedavno moglo čuti ozbiljne najave o uvođenju obveznog vojnog roka, čini se da se sada od toga definitivno odustalo. HDZ je u više navrata podržao ideju o vraćanju obveznog služenja vojnog roka, a to je zagovarala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Prije nekoliko dana u intervjuu za Telegram potvrdila je da se o obveznom služenju vojnog roka još razgovara.

“Na tome se radi. Moj je stav da to svakako treba dobro pripremiti prije nego što pokrenemo javnu raspravu, prije svega javnosti objasniti kako bi to izgledalo i što time dobivaju kako država tako i pojedinci. Vjerujem da će većina naših mladića i djevojaka biti za neku vrst osposobljavanja. Ponavljam i ponovno se vraćam na napad u Londonu gdje je policija, svaka čast, brzo reagirala, međutim u međuvremenu je nekoliko osoba ubijeno i više njih ranjeno. Dakle, biti spreman u takvim situacijama jest jedno od područja što će obuhvatiti ta moderna obuka koju – ne bih nazvala služenjem vojnog roka – već kako pomoći sebi i drugima u takvim situacijama, kako se najbolje snaći, zadržati prisebnost, psihičku stabilnost.

Klasični vojni rok više nije samo kopanje rovova ili – kao se nekoć učilo – gađanje iz puške M 48, već to osposobljavanje uključuje prije svega situacijsku procjenu koju je ponekad potrebno donijeti u roku milisekundi, kako ćete reagirati i zaštititi druge, kako ćete neutralizirati napadača i kako reagirati u slučaju korištenja nekakvih otrova i slično, ili kako ćete izbjeći ponovne napade i zaštititi se od mogućeg sekundarnog napada.

To vojno osposobljavanje, ipak nadam se, nikada nikome neće trebati u Hrvatskoj. Ali, možete se naći nekom prilikom bilo gdje u svijetu, na vikendu u Londonu i u situaciji da morate braniti svoj život i život ljudi oko sebe”, kazala je predsjednica.

Ministar obrane Damir Krstičević u subotu je, kako prenosi Večernji list, potvrdio odustajanje od ideje obveznog vojnog roka.  “Planiramo u rujnu imati treći naraštaj ročnika jer velik broj mladih osoba želi biti u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Vojni poziv je težak, ali častan. Kada vidimo ove mlade ljude uvjeren sam u sjajnu budućnost Hrvatske vojske”, izjavio je Krstičević novinarima nakon svečane prisege ročnika i dodao: “Sada nam je fokus na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage. Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj”, rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je izjavio da više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka, te da vjeruje kako će ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići”.

Dio odgovora već stoji i u nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti što ga je početkom lipnja ove godine Vlada usvojila na svojoj sjednici.  U tom dokumentu navodi se kako će se za osiguranje narastanja snaga, dugoročnim razvojem i popunom pričuve odabrati i odgovarajući model vojnog osposobljavanja.

“Uz postojeći program dragovoljnoga vojnog osposobljavanja, uvest će se programi osposobljavanja i aktivnosti koji će razvijati sigurnosnu kulturu kod šire populacije, posebno mladih osoba, te jačanje svijesti kako su sigurnost i sudjelovanje u obrani pravo i obveza svakoga državljanina i cjelokupne zajednice. Kao pouzdan i odgovoran saveznik, Republika Hrvatska će osigurati ravnotežu između nacionalnih potreba i savezničkih obveza u skladu s realnim mogućnostima gospodarstva te nacionalnim potrebama i prioritetima. Planiranje razvoja sveukupnih obrambenih sposobnosti uskladit će se s odgovarajućim procesima u NATO-u i u suradnji sa saveznicima”, navodi se u dokumentu.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ